120 eieren, 7 kilo suiker, 30 pakjes boter en 6 pakken bloem; mijn boodschappenlijst paste maar net op een tweezijdig A-4tje. Er moesten namelijk 88 baksels op de foto voor een nieuw kookboek. Of nu ja, een bakboek dus, De zoete oven geheten, zoals ik gisteren al schreef. Dat gebeurt net als bij elk boek gewoon bij mij thuis, met een fotograaf, een styliste en een hulpkok.
Vijf dagen fotograferen komt in de praktijk neer op in totaal twaalf dagen voorbereiden en bakken. Maar het begint allemaal met een boodschappenlijst. Minutieus liep ik door het manuscript en telde alle 2, 3 of 4 eieren bij elkaar op, net als alle 125 of 200 grammen bloem. Ook de totale hoeveelheid benodigde rozijnen, walnoten, chocola, kokosrasp en slagroom werd heel precies geïnventariseerd.
De grootste uitdaging bleek echter het onderdeel fruit. Appels en bananen waren geen probleem en bramen en frambozen vind je ook in de diepvries, maar hoe kom je in de vroege lente aan vers zomerfruit zoals abrikozen, pruimen en perziken? Nu heb ik gelukkig een groenteboer uit duizenden, die wist een hoop voor me te vinden, tot verse vijgen en prachtige rabarber aan toe. Maar de abrikozentaart werd noodgedwongen een kersentaart, de pruimen werden vervangen door mirabellen uit een pot en knetterharde nectarines moesten dienen als stand-in voor sappige perziken. Ach ja, met improviseren kom je een heel eind.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 19 juli 2025 door Koken met Karin