Franse shakshuka

Al tien jaar heb ik een antipakjesobsessie en ik wil er best vanaf, maar ja, dan verschijnt er weer een poedermix waar ik niet omheen kan: shakshuka van Knorr, ‘met lekker veel groente’. Zelf toevoegen: groente en eieren. Wat krijgt u dan wél voor die € 3,49? Bindmiddel, suiker, zout en wat gedroogde groente. Bovenop gaat geen tahin maar broodkruim met knoflookpoeder. O, en er zit couscous bij. Shakshuka met couscous? Wat is dat nou weer voor gekkigheid? En dat heet dan ‘met inspiratie uit Tel Aviv’.

Shakshuka, even voor de zekerheid, is een pan vol lekker natte groentesaus waarin je eieren laat garen. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht, wat misschien even schrikken is voor wie gewend is aan een ochtendbammetje met hagelslag, maar in Tel Aviv doen ze niet anders. Daar at ik het elke dag en vond het verrukkelijk. Maar intussen ben ik al lang weer thuis en eet ik het net als de rest van de wereld gewoon als diner, want dat kan ook prima. Een ideaal gerecht om oeverloos mee te variëren en om van je restjes af te komen.

Met mijn natte vinger, altijd een betrouwbaar en wetenschappelijk verantwoord meetinstrument, durf ik te stellen dat de wereldwijde doorbraak van shakshuka grotendeels te danken is aan Yotam Ottolenghi. Zoals hij er vast ook voor heeft gezorgd dat je tegenwoordig in elke supermarkt tahin, za’atar, sumak en granaatappelmelasse kunt vinden. Alhoewel, vlak ook de invloed van Jigal Krant en zijn onvermoeibare TLV-promotie niet uit. Maar vooral Ottolenghi dus. Het kan u niet ontgaan zijn, hij heeft alweer een nieuw kookboek uit, Flavour, maar wel zonder shakshuka-recept. Dus verzon ik zelf maar wat, maar dan wel met een twist. Als Knorr gek kan doen, kan ik het ook.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 13 december 2020 door KokenmetKarin