Food Choices: Allemaal all-vegan gaan? (guestblog)

Quillermo bekijkt de wereld graag een klein beetje ‘anders’. In zijn gastblogs voor LoveFitFood geeft hij zijn visie om zaken die hem in zijn leven als atleet, vader, motivational spreker en hobby kok fascineren.

In dit eerste blog neemt hij de NetFlix documentaire Food Choices onder de loep.

Food Choices (2016), allemaal “all-vegan” gaan?

De documentaire Food Choices is de laatste food documentaire uit een reeks documentaires over voedsel die momenteel te zien is. De documentaire volgt filmmaker Michal Siewierski in zijn zoektocht naar de impact van de keuze van ons voedsel op onze gezondheid, de gezondheid van onze planeet en alle levende wezens op aarde.

Nou, dat is een mond vol, om in voedingstermen te blijven. Om zijn zoektocht kracht bij te zetten betrekt hij een peloton experts erbij, van atleten tot artsen en van chefkoks tot milieu activisten. Food Choices past met zijn opzet precies in het rijtje van de andere voedsel documentaires; volg ons voorbeeld en alles komt goed. De conclusie in Food Choices? Eet volledig plantaardig, want dat is het beste voor je gezondheid, de wereld en de levende wezens.

Is plantaardig voedsel echt beter voor de wereld?

Bij het kijken van de documentaire bekruipt me al snel een gevoel alsof ik naar de Amerikaanse verkiezingen zit te kijken. Je moet een keuze maken, maar geen van de keuzes geeft me een prettig gevoel.

De documentaire stelt dat als we met zijn allen plantaardig gaan eten dat beter is voor de wereld. De impact van onze kuddes dieren die we voor de voedsel industrie houden zijn een flinke belasting op het milieu. De dierlijke calorieën hebben een 10 keer grotere impact op onze foodprint dan de plantaardige calorieën.

De conclusie dat alleen plantaardig voedsel dus beter is voor de gezondheid van onze planeet en voor alle levende wezens op aarde kan ik inkomen. Dat het enkel plantaardig eten beter voor je gezondheid is, daar durf ik mijn twijfels bij te hebben.

Waar komen die twijfels vandaan? De mens is van nature een opportunist. Hij eet wat voorradig is, soms is dat dierlijk, soms plantaardig. Toen we als soort er nog op uit moesten gaan om eten vinden, zochten we voedsel waar we met de minste inspanning de meeste energie vandaan haalden. Het is pas sinds we het vuur hebben ontdekt, dat we in staat zijn om efficiënt de energie uit plantaardig voedsel te halen door het te koken. Tot die tijd was energie uit dierlijk voedsel veel efficiënter.

Waarom zou je naar voedingsdocumentaires kijken?

Bij het kijken van alle voedingsdocumentaires en vooral bij het lezen van de Facebook discussies erna, zit ik regelmatig te glimlachen. Niet omdat de content nu zo amusant is, maar meer omdat er in mijn ogen zo zwart/wit gedacht wordt. Deze documentaires benader ik liever als één van de beeldvormingen van anderen om weer mee te nemen in mijn eigen visie.

Neem bijvoorbeeld deze documentaire, Food Choices. Die is eigenlijk heel erg eenzijdig. Het is een verhaal van 90 minuten, over hoe goed plantaardig voedsel is en hoe slecht al het andere is. De specialisten die aan het woord komen, de bewijzen die ze aanhalen en de voorbeelden die ze laten zien, geven aan dat alleen volledig plantaardig de juiste weg is. Eventuele andere groepen mensen die nagenoeg alleen op dierlijk voedsel leven wuiven ze weg, door te stellen dat dat hele kleine groepen zijn die statisch gezien niet mee tellen.

En toch, ook al is dit soort documentaires vaak eenzijdig, er zit altijd wel wat van overlap in; overdaad schaadt, geprocessed voedsel draagt niet bij aan je gezondheid, de industrie stelt winst boven de gezondheid van de mens. Daarnaast is het in mijn optiek goed voor je beeldvorming om de mening van anderen te zien.

Zal ik vanaf nu all-vegan gaan?

Voor mij helpt deze documentaire weer een stukje om zo bewust mogelijk om te gaan met mijn eten. Ik koop liefst plantaardig voedsel zoveel mogelijk in het seizoen. Daardoor is er minder transport nodig en heeft een gunstig effect op mijn portemonnee. Met het dierlijke voedsel probeer ik de juiste balans te vinden tussen prijs en kwaliteit van leven voor de dieren. Voor mij werken maaltijden die bestaan uit plantaardig én dierlijk het best. Ik probeer wel slimme keuzes te maken. We groeien als mensheid momenteel met 80 miljoen mensen per jaar. Zoveel plaats voor gras om koeien los te laten lopen is er straks niet meer.

Terugkomend op de vraag; moeten we allemaal “all-vegan” gaan? Naar mijn idee hangt dat helemaal van jou af en wat jij het belangrijkste vindt. Is dit de gezondheid van de wereld en alle levende wezens op aarde ? Dan kun je all-vegan gaan of bijvoorbeeld een groter aanbod van plantaardig voedsel in je dagelijks dieet opnemen. Voel jij je goed bij een veganistische levensstijl en je krijgt op die manier alle nutriënten binnen, helemaal goed.

Wat ik echter nog vaak om me heen zie gebeuren, is dat vegan of vegetarisch verward wordt met ‘gezond’. Een dieet van enkel cola en chips voldoet namelijk ook volledig aan de beschrijving van een veganistisch dieet...


Quillermo is een geboren Brabander met een voorliefde voor zware, langdurige sportevenementen. Hij groeide op in een café met cafetaria, waarbij de eigen producten geregeld getest werden. De hond werd uitgelaten met de auto, terwijl het baasje Quillermo met zijn sigaretje in de mond er rustig achteraan reed. Tot hij besloot dat hij het anders wilde. In 2017 loopt hij de Marathon des Sables, een meerdaagse ultraloop van 250 km in de Sahara. Vanuit zijn stichting “Ga toch leven!” motiveert hij mensen om meer uit het leven te halen, door zelf het voorbeeld te geven.

In het dagelijks leven o.a. actief als motivational speaker.

Geplaatst op 29 december 2016 door lovefitfood