Moet je om de 6 weken van schema veranderen?
Je hebt wel eens gehoord dat je om de 6 tot 8 weken je fitness schema moet veranderen om ‘je spieren te laten schrikken’. Je hebt het gehoord van iemand die een strak lijf heeft, dus diegene zal vast gelijk hebben.
Is verandering altijd beter?
Het vervelende is echter dat, wanneer je net een fijn schema gevonden hebt, het weer tijd is voor een nieuw schema. Ondertussen heb je geen zin meer om constant nieuwe oefeningen uit te zoeken, weet je geen nieuwe combinaties meer en blijf je steken. En ondanks dat je spieren zich kapot schrikken gebeurt er weinig. Het vervelende is dat als je eindelijk een schema hebt gevonden waar je je echt goed bij voelt en wat voor je werkt, je periode voorbij is voor je het weet en weer opzoek moet naar iets anders. Lekker dan.
Vooruitgang boeken
Je wilt toch vooruitgang? Je wilt toch beter worden? Waarom zou je dan, op het moment dat je vooruitgang boekt en beter wordt, je programma omgooien? Om te ontdekken of je nóg meer vooruitgang gaat boeken? Heb je haast? Waarom zou je miss perfectionist gaan uitgangen als je 1: niet eens weet of een nieuw programma beter is en 2: het programma dat je nu gebruikt je geeft wat je zoekt?
Wel of niet?
Iets dat werkt hoef je niet te veranderen. Maar er zijn redenen te bedenken waarom je je schema zou kunnen omgooien en redenen waarom je dat juist niet moet doen.
Wanneer je wel je schema om moet gooien
- Wat je nu doet, werkt niet. Als je het gewicht al weken achter elkaar niet omhoog kunt krijgen, geen extra herhalingen kunt maken en op geen enkel vlak sterker wordt, moet je wat anders proberen. Als vooruitgang je doel is, en je boekt die vooruitgang niet, dan doe je iets fout en moet je verder zoeken. Pas in dat geval je schema aan.
- Je vindt het stom. Je vindt de oefeningen die je doet gewoon echt niet leuk. Je kunt dan stug doorzetten en met veel tegenzin gaan sporten. Maar je kunt ook even wat bijschaven en aanpassen en vervolgens weer vooruitgang boeken en plezier hebben.
- Het schema geeft je wel vooruitgang, maar niet de juiste. Na enkele maanden keihard trainen en sterker worden heb je biceps waar je vriend jaloers op is maar waar jij je niet goed bij voelt. Ondanks dat je wel vooruit gaat, ga je niet in de richting die je wilt. Ook dan moet je je plan van aanpak bijschaven.
- Je doelen veranderen. Je hebt veel progressie geboekt maar ziet dat je schouders achter blijven qua progressie. In dat geval pas je je schema aan passende bij de huidige stand van zaken.
Wanneer je niet je schema om moet gooien
- Wanneer je het gehoord hebt van iemand die er echt heel slank en strak uitziet en het daarom dus maar gewoon doet.
- Wanneer je het een keer gelezen hebt in de Cosmopolitan, dat nou eenmaal je lijfblad is en alles doet wat er in staat.
- Wanneer dat wat je nu doet, goed werkt. Blijf er dan bij en twijfel niet zo. Je boekt vooruitgang en dat is waar je naar opzoek bent. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk.
Hoe weet je of je huidige schema goed is?
- Je maakt de progressie die je zoekt.
- Je kunt iedere keer 1 herhaling extra doen, een set extra, meer gewicht tillen of je boekt een andere vorm van vooruitgang. Kortom: Je gaat vooruit.
- Het sluit aan bij je doel en geeft je de lichamelijke veranderingen die je nastreeft.
Progressie = progressie
Zoek naar de progressie die je wilt. Zo lang je sterker wordt, meer herhalingen en/of sets kunt doen, het makkelijker gaat met trainen, je vet verliest, spiermassa aanmaakt of een ander gesteld doel haalt, doe je het goed. Ook al doe je al 4 maanden hetzelfde. Progressie is progressie en iets dat de resultaten geeft die je zoekt, hoef je niet aan te passen.