FitFood eten met kinderen

Eten is een feestje! Die boodschap is naar ons idee één van de belangrijkste dingen om je kinderen mee te geven. Wil je een gezond fundament meegeven aan jouw kids, dan begint dat binnenhuis. Betekent dat dat ze dezelfde keuzes moeten maken en hetzelfde moeten eten als jij? Zeker niet! FitFood eten met kinderen is echter prima te combineren. Hoe je dat aanpakt, daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Niet uitbannen, maar toevoegen

Het lijkt soms een alles of niets gedachte… “Ik ga gezonder eten, dus ik (en daarmee mijn kinderen) mag nooit meer…”. Focus, in plaats van het uitbannen van bepaald eten, op het toevoegen van gezondere opties. Zelf gemaakt en vanuit de gedachte ‘volwaardige maaltijd. Denk aan: Verschillende soorten groenten bij het avondeten, fruit of gedroogd fruit als snoepje of bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep tussendoor. Juist het uitbannen of heel strict omgaan met bepaalde voeding, kan een averechtse effect hebben op het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.

Altijd iets gezonds achter de hand

“Mam, ik heb honger”. Zeker als je nog wat jongere kinderen hebt, herken je dit waarschijnlijk wel. Aan tafel willen ze niet altijd eten, maar dan ineens, is dat stemmetje van jouw kind daar. Of ze zijn volop in de groei en eten het liefst de hele dag. Zorg dat je altijd iets gezonds te snacken achter de hand hebt: Stukjes komkommer, wat fruit, paprika, een plakje van eerder gemaakt banaanbrood, wat kwark of yoghurt met besjes. Zo’n snackmomentje is een perfect moment om wat extra groente aan te bieden aan je kind. Zo wennen ze aan het idee dat je ook groente gewoon ook gedurende de dag kan eten (en niet alleen bij het avondeten).

Ga je op pad en heb je kleine kinderen, neem dan wat mee in een luchtdicht trommeltje. Door het beschikbaar maken van (gezonde) voeding op enkele andere momenten dan ‘vaste maaltijden’ leert je kind beter gehoor geven aan zijn eigen natuurlijke hongergevoel.

Bijkomend voordeel voor jou. Kinderen kunnen je helpen om ook gelijk een gezonde keuzes voor jezelf te maken én een goed voorbeeld te geven. Wat jij doet, telt namelijk altijd nog harder dan wat jij zegt…

Geen ‘goed’ of ‘slecht’ voedsel

Probeer voedsel niet te labelen als zijnde ‘goed’ of ‘slecht’. Koppel eerder de voordelen die bepaald eten biedt aan iets dat je kind leuk of belangrijk vindt. Zo dragen eiwitrijke producten bij aan bijvoorbeeld hun sport, groente en fruit aan hun huid en haar etc.

Maakt je kind een keer een ongezondere keuze, zeur er dan niet over door. Blijf in plaats daarvan gezonde alternatieven aanbieden. Gaat je kind een keer naar een feestje of klasgenootje waar minder gezonde keuzes voor het grijpen liggen? Let it happen. Ook dat is onderdeel van participeren in de wereld.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Geplaatst op 28 mei 2017 door lovefitfood