Filet hollandais (paprikaspread)

Heeft u dat ook wel eens? Een volstrekt ongefundeerde irritatie? Je wéét dat het onzin is om je wild te ergeren, maar ja, je doet het toch. Neem nou Heks’nkaas. Menig lezer verzoekt mij om in deze rubriek ook eens aandacht te besteden aan deze ‘smeerdip’, wat trouwens een hoogst onappetijtelijk woord is, maar daar draait het hier niet eens om, het gaat mij om die merknaam. Die staat me zo tegen. Om te beginnen slaat een heks met kaas als een tang op een varken. Een heks, zo weten we allemaal, is een zonderlinge oude vrouw met minstens één opzichtige wrat die niks goeds in de zin heeft en zich voortbeweegt per bezemsteel. In een roestige oude ketel kookt ze graag soep van spinnenkoppen, regenwurmen, een paar konijnenkeutels, drie haren van een zwarte kat en een snufje voetschimmel. Die eet tussen de middag heus geen boterhammetje met een ‘smeerdip met roomkaas, verse kruiden én een tikje magie’. En waarom nou toch die apostrof? Nog zoiets hinderlijks. Moet dat de misplaatst gezellige associatie van dialect oproepen? Nee, ik vind het niks. Elke Heks’nkaaslezersaanvraag belandt daarom automatisch onderaan de lijst. Ongefundeerd, ik zei het al, maar wat doe je ertegen?

Maar nu hebben ze ineens iets nieuws: filet hollandaise.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 10 april 2021 door KokenmetKarin