Een tijd geleden verscheen er op ILH een blog over fermenteren. Fermentatie is een proces waarbij een hoop goede bacteriën en schimmels aan te pas komen. Dat klinkt misschien vies, maar in feite is het heel gezond en ook nog lekker! Vele producten die dagelijks worden gegeten zijn gefermenteerd zonder dat men het weet. Denk aan brood, wijn, bier, pure chocolade en natuurlijk zuurkool.
In een vorige blog over fermenteren kun je uitgebreid teruglezen wát fermenteren is en welke gezondheidsvoordelen er allemaal bij komen kijken. Nog even in het kort: fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen, beter bekend als probiotica. Dit zijn goede bacteriën, gisten en schimmels. Dit wordt gedaan door het product te zouten en vervolgens af te sluiten van lucht en licht.
Zuurkool is het perfecte voorbeeld van een gefermenteerd product, dat kennen en lusten we immers (bijna) allemaal. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren, waardoor het zuur wordt én beter verteerbaar. De witte kool wordt gezout en in een zuurstofarme ruimte opgeslagen. Dan is het een kwestie van wachten tot de bacteriën hun werk hebben gedaan, en ta-da, na een aantal weken fermenteren ontstaat er zuurkool. Heerlijk!
lees verder:
Geplaatst op 22 augustus 2018 door ilovehealth