Feit of fabel: mogen je knieën voorbij je tenen?

Waar komt deze regel vandaan?

Het idee dat je niet met je knieën voorbij je tenen mag dateert van een publicatie uit 1961 van Dr. Karl Klein. Deze onderzoeker stelde dat er sprake was van verhoogde laxiteit van de voorste kruisband (slapheid/inbalans van de knie) bij een groep gewichtheffers die diep squatten [1].

Is dit relevant? Ja, want bij diep squatten komen de knieën altijd voorbij de tenen; anders kun je geen balans houden. Probeer maar eens met een reguliere positie (schouderbreedte) volledig diepte te halen zonder de knieën voorbij de tenen. Dit is vrijwel voor iedereen onmogelijk.

Het onderzoek van Dr. Karl Klein werd in Amerika gelijk geaccepteerd en geïmplementeerd door coaches. Diep squatten werd zelfs verboden op scholen en de halve squat werd de norm [2].

Terugkijkend met de kennis van nu is het vreemd dit zo snel kon gaan! Een enkel onderzoek uit 1961 zou niet zo’n grote invloed moeten hebben op het sportadvies. We zijn inmiddels 60 jaar verder. Wat is er bekend uit de huidige literatuur?

Moet je diep squatten?

Er zijn veel onderzoeken te vinden die de visie van dr Karl Klein tegenspreken. Het blijkt dat latere onderzoeken met een vergelijkbare onderzoeksopzet de laxiteit van de voorste kruisband (slapheid in de knie) bij diepsquatters, niet terugvonden [3][4][5].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 02 juli 2023 door fitnl