Om de haverklap wordt mij gevraagd naar mijn culinaire helden, dan kom ik altijd uit bij een trio: Delia Smith, Mary Berry en Nigella Lawson. Het is moeilijk kiezen tussen deze drie Engelse dames. Delia Smith kwam als eerste in mijn leven, van haar heb ik leren koken. In haar boeken maar ook op haar website geeft ze heel uitgebreid uitleg, reuze handig. Op televisie deed ze zelfs een keer voor hoe je een ei kookt. Ze kreeg de hele goegemeente over haar heen, maar ik vond het briljant.
Mary Berry had al een hele kookboekschrijfcarrière achter de rug toen ze op haar vijfenzeventigste (mind you!) pas echt wereldberoemd werd dankzij Great British Bake Off, de oerversie van Heel Holland Bakt. Behalve fenomenale taartenkennis valt deze ideale oma ook op door haar lekker simpele familiegerechten.
De meest glamoureuze van het stel is natuurlijk Nigella. Niemand kan zo verlekkerd over eten praten als zij, laat staan zo welsprekend. Als een ware groupie hang ik aan haar lippen als ze in de televisiepannen roert of een ommetje maakt door haar fameuze voorraadkast, formaat riante logeerkamer. In haar kookboeken zitten veruit de meeste plakkertjes, bij recepten die ik al eens heb gemaakt of beslist nog wil gaan maken.
Een grote hit bij mij thuis is de fatteh uit haar boek Bij mij aan tafel. Een Arabisch gerecht dat in principe bestaat uit laagjes, met in ieder geval yoghurt en pita’s. Nigella noemt het ‘een soort Midden-Oosterse nacho’s’ en doet het met gehakt en aubergine. Ik probeerde laatst een vegetarische variant, met champignons. En de pitabroodjes verving ik door platbrood, dat tegenwoordig zelfs in de supermarkt ligt en een nóg knapperiger resultaat geeft. Mijn visite at er de vingers bij op.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 01 januari 2021 door KokenmetKarin