Falafel recept met tahin-yoghurtdip

Falafel is echt heerlijk en een goede vervanger voor vlees. Ten opzichte van de kant en klare falafel in de supermarkt, is homemade falafel zoveel lekkerder en smaakvoller. Je proeft de pure ingrediënten. Bovendien is dit recept heel gemakkelijk te maken.

Falafel wordt gemaakt van kikkererwten met verschillende soorten kruiden en specerijen, soms in combinatie met tuinbonen. Het zijn een soort mini kikkererwten burgers. Heerlijk door een salade of in een wrap met een homemade sausje. Meestal wordt falafel geserveerd met een tahin, yoghurt, of humus dip.

Ingrediënten (ongeveer 10 balletjes)

250 gram gedroogde kikkererwten
1 ei
1 handje verse peterselie
2 tl komijn
2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
2 teentjes knoflook
Peper
Zout

Voor de tahin-yoghurtdip

1 el Tahin
6 el yoghurt
Sap van een halve limoen
Een klein beetje water

Bereidingswijze falafel recept

Week de gedroogde kikkererwten in ruim koud water gedurende minimaal 6 uur en spoel goed af. Meng vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine of blender. Draai van 10 balletjes van het mengsel en druk ze een beetje plat. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de falafel om en om goudbruin (ongeveer 5 à 6 minuten). Maak het sausje door de ingrediënten te mengen

Bereidingswijze tahin-yoghurtdip

Meng alles door elkaar. Voor een iets krokant korstje kun je de falafel balletjes door (gemalen) havermout rollen en vervolgens bakken. Ik heb er een paar met en een paar zonder havermout gebakken, en met havermoutkorstje zijn we wel iets droger.