Eieren in wittewijnsaus

Oefs en meurette is een heerlijke Franse klassieker van gepocheerde eieren in rodewijnsaus met spek en champignons, maar nu deed ik het eens in witte wijn, geïnspireerd op collega Eva Posthuma de Boer. En dat bleek een groot succes.

Met een huis in Normandië en een eigen Frans kookboek op mijn naam ben ik altijd extra nieuwsgierig naar boeken van andere francofielen. Zo heb ik twee recente Franse kookboeken in huis. Allebei groot, dik, vol prachtige foto’s en één en al feest der herkenning. De nieuwste is Chez Bijdendijk, van de gelijknamige sterrenchef Joris.

Alles wil ik meteen opeten, al zijn de meeste recepten waarschijnlijk best hoog gegrepen voor de gemiddelde thuiskok, de optimistische ondertitel (‘Thuis leren koken aan de hand van 70 Franse klassiekers’) ten spijt. Eendenpers, anyone?

Boergondisch van Eva Posthuma de Boer is al wat langer uit, maar dat boek veel duidelijker toegespitst op de niet-professional. Zij baseert zich eveneens op klassieke recepten, met name die uit de Bourgogne, waar ze een huis heeft. Alleen dan zoveel mogelijk in een wat lichtere uitvoering.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 26 juni 2024 door KokenmetKarin