Een pauze nemen van je dieet: belangrijk of overbodig?

Even een pauze nemen van je dieet. Veel websites en coaches zweren erbij. Een aantal dagen vakantie nemen van je dieet zou ervoor zorgen dat je meer resultaat boekt. Maar klopt dit wel?

Google op de term ‘dieetpauze’ en er komen tientallen websites voorbij die je aanraden om regelmatig een dieetpauze in te lassen. Een dieetpauze zou verschillende voordelen hebben. Zo zou het voorkomen dat je rustmetabolisme langzamer gaat werken, val je er gemakkelijker door af en zou je meer vetmassa verliezen. Daarnaast zou een dieetpauze ervoor zorgen dat het makkelijker is om je dieet vol te houden. Blijkt dit ook uit wetenschappelijk onderzoek? En hoe goed werkt deze methode in de praktijk?

De achterliggende theorie

Eerst even twee stappen terug met wat basistheorie om het onderwerp beter in kaart te brengen. Hiervoor is het rustmetabolisme belangrijk. Dit is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam. Denk aan de energie die nodig is voor de opbouw en afbraak van cellen, het handhaven van de lichaamstemperatuur of het functioneren van de organen [1].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 04 juni 2020 door fitnl