Een paar jaar geleden had je de campagne “power to the pieper”. Op de een of andere manier is deze slogan me altijd bijgebleven. Ondanks dat een traditioneel AVG’tje bij mij nooit op tafel staat, vind ik aardappels wel erg lekker mits goed bereid. Heerlijk om het weekend te starten met goed bereide aardappeltjes uit de oven en een lekker biefstukje. En toch heeft onze oer-Hollandse aardappel een negatief imago. Want aardappelen, daar word je toch dik van? Dat, en meer, wil ik met deze blog uit de wereld helpen.
De aardappel staat in Nederland bekend als een koolhydraatbron en wordt vaak samen met groenten en vlees(vervangers) gegeten. In het buitenland wordt aardappel juist vaak als groenten verwerkt in gerechten. Ja, aardappels bevatten zogenaamde snelle koolhydraten die ook wel bekend staan als dikmakers, maar eigenlijk is dit onterecht. Aardappels bestaan grotendeels uit zetmeel. Zetmeel wordt in de darmen afgebroken tot glucosemoleculen waardoor wij energie krijgen. Als het zetmeel uit de glucoseketens veel vertakkingen heeft, wordt het sneller verteerd en stijgt de glucosespiegel (suikerspiegel) in het bloed sneller dan wanneer we zetmeel met weinig vertakkingen eten. Zetmeel met weinig vertakkingen wordt langzamer verteerd. De zogenaamde snelle versus langzame koolhydraten.
Lees verder op www.eatrunlove.nl
Geplaatst op 27 augustus 2016 door eatrunlove