Mijn visboer had zowaar prachtige dorades, die mochten de oven in met een ferme bups groente: courgette, paprika, radijs, tomaten, ui en zeekraal. Fleurig, feestelijk en lekker! En dan kunnen we het meteen even over verantwoorde vis hebben
We moeten het hoognodig weer eens over vis hebben. Laatst was het voor het zoveelste jaar Bewuste Visweek, en toch blijkt zes op de tien Nederlanders aan te geven dat ze nog altijd te weinig weten over de duurzaamheid van vissoorten. Welke vis is nou verantwoord en welke niet? Ik vind het niet gek dat de consument het soms niet meer snapt. Dat heb ik zelf namelijk ook.
Voorbeeld: mijn leuke visboer om de hoek heeft helaas een clientèle die vooral broodjes haring en kibbeling blieft. En hooguit af en toe een stukje zalm- of kabeljauwfilet. Geen hele vis, want dat vindt menigeen maar eng. Tot zijn en mijn verdriet, want juist een hele vis behoudt bij de bereiding de meeste smaak. Dus behalve voor duurzame vis, breek ik ook graag een lans voor het kopen, bereiden en vooral opeten van een compleet exemplaar. Dat kwam goed uit, want hij had zowaar een paar prachtige dorades liggen. Laat ik nou net een zwak hebben voor die schattige, beetje dikbuikige vis die toevallig ook nog eens heel lekker is. Uit de Middellandse Zee, wist hij te vertellen. Maar ja, toen ik braaf de viswijzer erbij haalde, bleek precies dezelfde dorade (alias zeebrasem), zowel te worden aangemerkt als rood, geel en groen.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 02 november 2024 door KokenmetKarin