Lauwwarme salade met blauwe kaas en champignons
(Vleesliefhebber? Seranoham is een fijne aanvulling)
Met de kastanjechampignons en blauwe kaas een heerlijke salade.
Voor 1 persoon
Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukken.
Bak ze in (kokos)olie en voeg de kruiden toe.
Als de champignons er lekker uit zien, voeg je de blauwe kaas in stukjes toe en roer je deze één minuut op een laag vuur door de champignons. Laat de kaas lekker smelten tot het een romig geheel wordt.
Op een bord gevuld met sla, voeg je de champignons met kaas toe.
Warm gerookte zalm of kip met sobanoedels en groenten
Sobanoedels zijn noedels gemaakt van boekweitmeel. Een lekker en goed vullend alternatief voor een witte pasta. Boekweit biedt veel anti-oxidanten en eiwitten is daarmee een lekkere afwisseling in je maaltijden.
Voor 4 personen
Kook de sobanoedels en de haricot verts in ongeveer 6 minuten
Snij de paksoi in stukken en bak deze in een wok met de shiiitake in een beetje (kokos)olie met de teentjes knoflook en vers geraspte gember.
Snij de komkommer in stukjes en voeg deze toe aan de wok.
Giet de haricot verts af en doe ze in de wok.
Voeg wat sesamolie en sojasaus toe en laat de groenten nog 1 minuut op het vuur staan.
Giet de noedels af en schep ze op een bord.
Doe hier een paar flinke scheppen groenten overheen.
Pluk de warm gerookte zalm/kip in stukjes en leg dit op de groenten.
Strooi wat sesamzaad over de groenten met zalm; et voila!
Ken je shakshuka al? Een heel voedzame maaltijd vol groenten, Arabische kruiden én gepocheerd ei.
Voor 2 personen
Snijd de zoete aardappel in kleine stukjes en bak deze zachtjes in een beetje (kokos)olie.
Voeg een klein gesneden rode ui toe en pers twee teentjes knoflook uit.
Voeg de chilipoeder, paprikapoeder en het komijnzaad toe.
Doe de in stukjes gesneden paprika, tomaat en aubergine in de pan en laat dit op een zacht vuur rustig gaar worden.
Voeg de tweede vleestomaat toe, hierdoor wordt het nog wat vochtiger.
Voeg een deel van de verse koriander toe. Je bewaart een beetje koriander voor de garnering.
Je laat het mengsel een minuut of 12 a 15 op een zacht vuur doorkoken.
Maak vervolgens 4 kuiltjes in het prutje en breek per kuiltje 1 eitje. Laat de eieren gaar worden met de deksel op de pan. Dit duurt ongeveer 3 minuten.
Voeg vervolgens de spinazie toe die je heel kort mee laat garen.
Je kunt het gerecht serveren met een lepel Turkse yoghurt met verse koriander.
Deze burger laat de zon schijnen op donkere dagen.
Heerlijk met een schep frisse yoghurtdressing met citroen.
Zet tijdens het koken een lekker zomers muziekje op (Juan Luis Guerra, Si Tu No Bailas Conmigo) en draai deze tonijnburger heupwiegend in elkaar!
Voor 2 personen
Je laat de tonijn uitlekken en gebruikt voor 2 tonijnburgers de helft van het blikje.
Snij een sjalotje in kleine stukjes.
Maak een mengsel van de tonijn, de eieren, het sjalotje en de verse knoflook.
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Je schenkt het mengsel in een warme koekenpan met wat (kokos)olie of roomboter.
Met een lepel maak je de vorm van de hamburger.
Je bakt de tonijnburger in 3 minuten aan iedere kant gaar.
Voor de dressing gebruik je
Griekse yoghurt
Mayonaise zonder suiker
Verse koriander
Citroen
Je maakt een saus van 3 eetlepels Griekse yoghurt en 1 theelepel mayonaise
Je voegt verse koriander toe en serveert dit bij de tonijnburger.
Naast de tonijnburger een gemakkelijke maar smakelijke salade van verse spinazie met cherrytomaten, met een lekkere olijfolie en wat zeezout.
De zon gaat vanzelf schijnen, al is het maar in je hoofd 😉
Ga voor meer inspiratie naar 5kilokwijt.nl