Veel vrouwen zijn ontevreden over hun buik. En wat ze ook doen, hoe hard ze ook trainen, dat buikvet wil maar niet verdwijnen. Stress kan daarbij de boosdoener zijn. Maar hoe zit dat? Wat is de invloed van stress op je verbranding?
Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam extra hoeveelheden van het hormoon cortisol aan. Onder normale (stressvrije) omstandigheden word je ’s ochtends wakker met een relatief hoog cortisolpeil. Dat is nodig om na het slapen energiek en alert te worden. In de loop van de dag daalt het cortisolgehalte, zodat je ’s avonds rustig kunt gaan slapen.
Bij stress neemt de hoeveelheid cortisol toe om de ‘bedreigende situatie’ aan te kunnen. Helaas verdwijnt hierdoor de focus op je spijsvertering, want je lichaam heeft andere prioriteiten. Cortisol veroorzaakt afbraak van spierweefsel, waardoor je verbranding omlaag gaat, wat tot een verhoogde vetopslag, darmklachten, obstipatie en een verlaagde weerstand kan leiden.
De stress die we hier noemen bestaat trouwens niet alleen uit de stress zoals we die allemaal kennen: doordat je veel moet doen, veel aan je hoofd hebt of belangrijke beslissingen moet nemen. Fysieke stress kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit een ongezond eetpatroon, waarbij je bepaalde macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten) of micronutriënten (vitamines en mineralen) tekort komt. Of door een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen (zoals gluten of lactose), waarbij je buikpijn en een opgeblazen gevoel krijgt. Ook onregelmatig of grote porties eten, teveel suiker en transvetten kunnen een stressreactie veroorzaken.
Vermoed je dat jij door stress een dikke buik hebt? Probeer dan te achterhalen wat de stress bij jou veroorzaakt. Heb je relatieproblemen, loop je achter met je studie? Pak de oorzaak aan. Alleen al door er mee bezig te zijn en perspectief te scheppen vermindert je stress.
Heb je een ongezond voedingspatroon? Pas dan je eetgewoonten aan. Maak verantwoorde keuzes, eet rustig en regelmatig, niet te weinig en dan ineens te veel. Vermoed je dat je allergisch reageert op bepaalde producten, eet ze dan twee weken niet. Voeg ze daarna weer toe en check wat dit met je lichaam doet. Kom je er niet uit? Ga dan naar de huisarts en laat je testen op voedselallergieën.
Rust is goed bij alle vormen van stress. Neem dus genoeg tijd voor jezelf en ontspan door yoga, meditatie, een warm bad of een avondje op de bank met thee en een fijn boek.