Groente- en fruitsapjes, wel of niet aangevuld met superfoods of voedingssupplementen, een darmspoeling of speciale theeā¦ Detoxkuren zijn er in veel verschillende soorten. Af en toe een detox zou hard nodig zijn in deze tijd van milieuproblemen en kunstmatige voeding, want alleen op deze manier zou je lichaam zich ontdoen van de gifstoffen die het door luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen in ons eten, medicatie en E-nummers binnenkrijgt. Een totale fysieke reining, zodat je schoon en gezond weer verder kunt. Klinkt logisch, maar is het ook echt nodig?
Laat ik meteen maar de waarheid vertellen: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat detoxen een ontgiftend effect heeft. Bovendien hoef je geen maatregelen te nemen om je lichaam te zuiveren, want dat kan het heel goed zelf. Een van de belangrijkste functies van je lever is het onschadelijk maken van giftige stoffen. Daarnaast spelen ook organen als de nieren, maag, darmen en je huid en lymfestelsel een rol bij het verwerken van afvalstoffen. Keurig geregeld dus; daar heb je geen sapjes of klysma voor nodig. Is je lijf minder goed in staat om afvalstoffen af te breken, dan heb je een medisch probleem en dien je een arts te raadplegen. Detoxen is in dat geval zeker geen oplossing.
Veel mensen voelen zich beter na een detox. Hoe kan dat? Simpel: tijdens het ontgiften eten ze vaak gezonder, bewegen ze meer, leven ze bewuster en krijgen ze meer rust. Dat heeft natuurlijk een positieve invloed, maar zoals al gezegd: dat komt niet door het detoxen an sich. Het is een placebo-effect.
Voel jij je er prettig bij, dan ben je natuurlijk vrij om zo nu en dan te detoxen. Pas echter wel op voor een tekort aan energie en waardevolle voedingsstoffen. Nodig is het zeker niet. Gezonde voeding, voldoende beweging, veel buitenlucht en genoeg slaap houden je al fit.