Deconstructed bolognese

Zelfs de meest enthousiaste thuiskok wil dolgraag wel eens niet zelf hoeven koken. Alleen, waar ga je dan uit eten? Ik ben nogal allergisch voor pretentieuze sterrengastronomie à la een drieluik van doperwt met verschillende structuren van belugalinzen in een mist van prei. Moeilijkdoenerij, daar wordt eten zelden lekkerder van. Neem nou die aanhoudende ‘deconstructed’ trend.

Het begon ooit met ‘Losgeslagen appeltaart’, een intussen wereldberoemde klassieker van De Librije. Naar een recept van Jonnie Boers moeder, maar dan met alle onderdelen – appel, deeg, slagroom, specerijen – los op het bord. Met als extra gimmick dat de niet van echt te onderscheiden vanillepeul, steranijs en kruidnagels nagemaakt waren van chocola. “Dat is grappig. Mensen vonden het geweldig,” vertelde Boer ooit aan deze krant. “Maar na een tijdje ben ik daar wel klaar mee. Dan gaat hij van de kaart.” Dat was ruim een decennium geleden. Sindsdien is menig chefkok echter aan het deconstrueren geslagen om er nooit meer mee op te houden. En dat terwijl recensente Hiske Versprille al eens fijntjes opmerkte dat werkelijk niemand ooit heeft gezegd: “Zalig, lasagne. Jammer dat-ie niet deconstructed is.

Laatst bestelde ik ‘Arnhemse hutspot’ in een restaurant in, inderdaad, Arnhem. Dat bleek een bouwpakket bestaande uit twee plakken aardappel en wat worteltjes, geparkeerd in een schuimige uienjus. Een fraai bordje, maar helaas was de smaak nogal niksig. Of had ik de boel soms zelf door elkaar moeten prakken?

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 03 maart 2023 door KokenmetKarin