De sixpack-issue!

De sixpack-issue!

Door: Lotta Breed

Het kan #FitFamNederland niet ontgaan zijn: woensdag 26 mei kwamen de Telegraaf en een paar andere Nederlandse nieuwswebsites met een opmerkelijk artikel over de zogenaamde wasbord rage. Het zou ongezond en gevaarlijk zijn...say what?!

Nou, daar heb ik dus wel wat over te zeggen! Een hoog percentage aan visceraal vet/buikvet, dát is pas gevaarlijk! Als je naar de wetenschap kijkt wordt juist buikvet (en dan met name het vet rond de organen) geassocieerd met diverse welvaartsziektes. Een laag vetpercentage juist niet. Klinkt allemaal vrij logisch, toch?

Uiteraard doelt de Telegraaf natuurlijk op iets heel anders. Waar het de Telegraaf om gaat is dat er een hele hype ontstaan is rondom fit leven. Wat mij betreft nog steeds alleen maar goed nieuws, aangezien het merendeel van de Nederlanders veel te weinig beweegt en te ongezond eet. Dan kan zo'n hype toch alleen maar helpen om meer mensen over de streep te trekken? Zoals de Telegraaf in het artikel benoemde... Voorheen lag het ideaalbeeld op skinny, nu is dit verschoven naar fit & healthy.
Eindelijk! Wat wil je nog meer?

Waar het bij sommige meiden misgaat, is dat gezond leven een obsessie wordt, en dan is gezond leven eigenlijk niet zo gezond meer. De esthetische doelen (een sixpack) worden dan allesbepalend en dat gaat ten koste van alles. Uiteraard heeft de Telegraaf daar een punt, maar door te zeggen dat het nastreven van een gezonde leeftstijl en een laag vetpercentage ongezond is, slaan ze wat mij betreft de plank volledig mis. Voor mensen die het moeilijk vinden om de stap te zetten naar meer bewegen en gezond eten, kan dit artikel precies ongezond gedrag bekrachtigen:
"zie je wel, al dat sporten is helemaal niet gezond, dus ik kan beter op de bank blijven zitten."

Wat is gezond?

Dan komen we natuurlijk bij de vraag: maar wat is dan wél gezond?
Feitelijk gezien is het heel gezond om dagelijks te bewegen! Hoe meer, hoe beter, mits je dit goed op elkaar afstemt natuurlijk. Misschien een leuk feitje: 100 jaar geleden, toen er nog niet/nauwelijks OV en auto's waren en er nog veel (zwaar) lichamelijk werk gedaan werd, verbrandden mensen bovenop de basisverbranding gemiddeld 3000 calorieën per dag, dus 20000 calorieën op weekbasis. Tegenwoordig ligt dit gemiddelde op een schamele 500 - 1000 kcal. per week. Even in verhouding: 500 calorieën bovenop de basisverbranding is amper 1 workout in een week!

"Opbouw is everything!"

Zelf sport ik elke dag en hier voel ik me ontzettend goed bij! Het geeft me energie, ik voel me sterk en vrolijk en bij mij heeft dagelijks sporten ervoor gezorgd dat ik geen blessures meer heb (terwijl ik door hypermobiliteitssyndroom gevoeliger hiervoor ben). Júíst het regelmatig sporten heeft er bij mij voor gezorgd dat ik onverwachtse bewegingen goed kan opvangen omdat mijn coördinatie sterk verbeterd is!

Ik kan regelmatig sporten dan ook echt alleen maar aanraden. Wel is het belangrijk dat je dit rustig, stapsgewijs opbouwt. Opbouw is everything! Dus als je niet gewend bent om regelmatig te sporten, ga dan niet gelijk als een malle aan de gewichten hangen, want dat is vragen om blessures.

Dan het mentale stuk.
NIETS dat een obsessie wordt is gezond. Of dit nou weinig eten is, gezond eten of als een bezetene sporten. Het is allemaal ongezond zodra het allesbepalend wordt in je leven. Kan je niet meer ontspannen uit eten? Raak je in paniek als je een workout moet overslaan? Durf je nergens meer naartoe zonder je keukenweegschaal? (Nee, ik maak geen grapje! Dit heb ik echt zien gebeuren...) Dan is het misschien goed om jezelf eens af te vragen of je niet te ver doorschiet. Gezond leven zou leuk moeten zijn, geen straf!

Lees mijn blog hier verder op Model Workout

,

Geplaatst op 02 juni 2015 door modelworkout