Dat we onze huid goed moeten beschermen tegen de zon weten we allemaal. En de beste troef die we hiervoor hebben is een goede zonnebrandcrème. De winkels liggen dan ook helemaal vol met ontelbaar veel verschillende zonbeschermingsproducten. Maar hoe kies je de juiste zonbescherming?
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om het product uit te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en huidtype. Uiteraard is de beschermingsfactor belangrijk. Maar wat dacht je van het soort zonnefilters (natuurlijk of chemisch) en de toevoeging van antioxidanten?
Een goede zonnebrandcrème beschermt je huid tegen zowel UVA als UVB. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van de huid. Daarom beschermen eigenlijk alle zonnebrandcremes tegen UVB. Een goede bescherming tegen UVA is minstens net zo belangrijk. UVA-stralen zorgen voor onzichtbare schade op de huid en schakelt de functie van afweercellen uit die erom bekendstaan dat ze tegen huidkanker vechten. Een zonnebrandproduct die tegen allebei beschermt is dus echt een must!
Let op: De SPF (Sun Protection Factor) vermeldt alleen de bescherming tegen UVB! De SPF staat gelijk aan de tijd die je langer in de zon kan blijven zitten voordat je verbrand. Verbrand jij normaal na 10 minuten? Dan kan je met SPF 30 300 minuten in de zon blijven zonder te verbranden.
Je kunt kiezen voor een chemische- of een natuurlijke zonnefilter (of een combinatie). Chemische zonnefilters kunnen in de huid trekken. Sterker nog: veel producten zijn zo ontwikkeld dat ze extra snel in de huid trekken. Een groot nadeel hiervan is dat de chemische stoffen zo in je bloedbaan terecht kunnen komen.
Natuurlijke (minerale) zonnefilters, zoals zinkoxide en titaandioxide, leggen een beschermende laag op je huid en trekken niet in de huid.
Een nadeel hiervan is dat je met een natuurlijke zonnebrandcrème eerder last hebt van een witte waas. Gelukkig is dit erg makkelijk te verhelpen door gewoon wat meer tijd te nemen het product goed uit te smeren. Bovendien heb je hier alleen maar last van als je een hogere beschermingsfactor gebruikt (wat ik altijd doe).
Lees verder op www.mindyourfeed.nl
,
Geplaatst op 12 juni 2015 door mindyourfeed