In deel 2 las je hoe je proteïne te portioneren. In dit deel leer je meer over het portioneren van vetten. Naast koolhydraten hebben ook vetten (onterecht) een slecht imago. Niet voor niets kan je allerlei vetarme producten in de supermarktschappen vinden. "Yes", denken veel mensen, "Nu ben ik goed bezig". Jammer joh, want helaas zitten deze vaak weer vol suiker, zoetstoffen en kunstmatige toevoegingen... Niet alle vetten zijn echter zo ongezond als je denkt. Meer daarover lees je in deze blog.
Ook hier lopen de aanbevelingen weer uiteen. Van 50-70% van de dagelijkse energie behoefte (Perfect Health Diet) tot 20 tot 40% (Voedingscentrum) of 1 gram per kilo lichaamsgewicht (Fitzonderfabels).
Ook dit is weer afhankelijk van je persoonlijke doelen en je geslacht.
Om het makkelijk te maken kan je uitgaan van gemiddelde 75 gram per dag voor een vrouw en 150 gram voor mannen (Eat To Perform).
Zorg dat je elke maaltijd iets van gezonde vetten binnen krijgt. Aangezien vetten per gram meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld koolhydraten of proteïne zijn de hoeveelheden niet zo groot:
Ook hier: Schat je hoeveelheid op het oog schatten en doe niet te spastisch. Een duim is ongeveer 10 noten, 1/2 avocado, een scheutje olijfolie of een eetlepel kokosolie. You get the picture.
Grote kans dat je dit tijdens het bereiden van je eten al binnen krijgt! Bak je je vlees bijvoorbeeld lekker in ghee of roomboter, eet dit er dan gerust bij op.
Denk bij een lichtere maaltijd aan een lekkere vinaigrette over je salade. Of meng er wat noten door.
Lees verder op www.lovefitfood.nl
,Geplaatst op 21 januari 2016 door lovefitfood