We zijn aanbeland bij aflevering 4 van mijn zomerserie over pakjes en zakjes uit den verre. Als tiener woonde Janet Beverdam zeven jaar lang in Costa Rica, waar haar vader zendingspredikant was. “Mijn moeder kookte doorgaans Hollandse kost,” vertelt ze, ”maar ze deed haar best om ook af en toe Costaricaanse gerechten te proberen. Vaak waren er bijeenkomsten via de kerk, en dan nam iedereen eten mee. Met oud en nieuw stonden onze oliebollen gebroederlijk naast de schalen met tamales (gevulde rolletjes in bananen- of maïsblad) en natuurlijk arroz con pollo.” Want rijst met kip was toch wel hét nationale gerecht dat je werkelijk overal tegen kwam, zowel bij mensen thuis als in restaurants. Volgens Janet zijn er wel duizend manieren om het te maken, iedereen doet het weer anders. Rijst en kip zitten er uiteraard altijd in, plus allerlei groenten, want het is typisch een gerecht om restjes op te maken.
Twee jaar terug ging ze met haar ouders, broer en eigen gezin met drie jonge dochters terug naar de plek van haar jeugd. Tijdens die vier weken vakantie kwamen alle herinneringen weer tot leven: “We zijn terug geweest naar ons oude huis en kerk, en we hebben gegeten bij de oud-predikant. Ook voor de meiden was het een geweldige ervaring, want die speelden met de kinderen van de kinderen waar mijn broer en ik vroeger mee speelden.”
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 25 maart 2021 door KokenmetKarin