Ceviche met tonijn uit blik

Eigenlijk was het een geintje. Bart van Olphen wilde na het schrijven van een aantal viskookboeken wel eens een boek maken over vis uit blik, maar de uitgever zag het niet zitten. Die vond visboeken op zich al heikele business, “want slechts tien procent van de Nederlanders is überhaupt geïnteresseerd in vis”, maar vis uit blik? Die desinteresse was Van Olphen natuurlijk ook al opgevallen. Waarom zijn er in Spanje en Frankrijk volop lekkere blikjes, echt pure kwaliteit, terwijl we in Nederland altijd alleen maar gaan voor het goedkoopste? Onbegrijpelijk, vond hij. Dus begon hij in 2014 het merk Fish Tales, verantwoorde MSC-gecertificeerde vis in blik.
Lang verhaal kort, dat blikvisboek (Vis uit blik) kwam er toch, bij een andere uitgeverij, en is intussen al tien keer herdrukt. Hij vertelt het licht triomfantelijk, en gelijk heeft ‘ie. Onlangs verscheen het vervolg, dat niet verrassend luistert naar de titel ‘Vis uit blik 2’. “Weet je wat me nu pas is opgevallen? ” vraagt Van Olphen. “De hele wereld eet intussen al voor 52% kweekvis, maar vis uit blik is altijd wild. Sardines, ansjovis, makreel en tonijn: die worden helemaal niet gekweekt.” Zelfs zalm in blik is doorgaans wild, om de simpele reden dat kweekzalm vers veel meer opbrengt. Zijn tip: “Blikvis is reuze betaalbaar en handig om altijd op voorraad te hebben, maar geef nou net ietsje meer geld uit voor een echt fijn product.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 26 januari 2021 door KokenmetKarin