Carb cycling: is dit effectief?

Koolhydraten zijn een must voor de meeste sporters. Maar kun je de inname hiervan ook variƫren op niet-trainingsdagen?

Wat is carb cycling?

Carb cycling is het veranderen van de hoeveelheid koolhydraten gedurende de dag of over de week. Eigenlijk is het gewoon een ingewikkeld woord voor: minder eten op niet-trainingsdagen.

Waarom eet je minder koolhydraten op niet-trainingsdagen?

Als je niet sport gebruik je minder energie. Denk maar een aan een periode van een paar maanden waarbij je niet sport en er voor de rest niets aan je eetpatroon verandert. Dan zul je aankomen als je hetzelfde blijft eten. Simpel: de energiebalans.

Maar wat is de oplossing als je gewicht wil verliezen als sporter, maar het wel gezond doen?

In dat geval wil je niet te veel besparen op vetten en eiwitten, aangezien deze voedingsstoffen cruciaal zijn voor je herstel en hormonale balans. Dus als je wil reduceren qua energie moet dit met name komen van koolhydraten. Dit betekent niet dat je dan gelijk een koolhydraatarm dieet moet volgen, maar gewoon iets minder koolhydraten is de sleutel.

Val je sneller af door carb cycling?

Je valt af door een calorietekort gedurende een langere periode. Oftewel: minder eten dan je nodig hebt. Of dit nu van koolhydraten, eiwitten of vetten komt, maakt weinig uit. Lees ook dit artikel: is een calorie een calorie?

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 23 maart 2024 door fitnl