Wel of niet calorieën tellen?

Met de eenheid kcal (kilocalorie) geven we aan hoeveel energie voedingsmiddelen leveren. Voor sperziebonen is dat per 100 gram bijvoorbeeld 36 kcal, voor paprikachips 554 kcal. Wil je afvallen, dan spelen kilocalorieën een grote rol. Gewicht verliezen lukt namelijk alleen als je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Is het zinvol om calorieën te tellen? En maakt het nog iets uit waar die calorieën vandaan komen?

Gezond is niet altijd caloriearm

Vrouwen die willen afvallen kiezen vaak gezonde voedingsmiddelen. Helaas betekent het stempel ‘gezond’ niet automatisch dat je er onbeperkt van kunt eten. Een handje ongebrande noten is weliswaar een verantwoorde maar ook behoorlijk calorierijke keus. En van een teveel aan calorieën uit gezonde producten word je evengoed dik als van een teveel aan calorieën uit ongezonde voeding. De energiebalans is wat uiteindelijk telt: de verhouding tussen de hoeveelheid energie die je consumeert en verbruikt.

Energiebehoefte

Het is onmogelijk om precies uit te rekenen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt. Wel kun je je energiebehoefte globaal bepalen door rekening te houden met je rustmetabolisme, je alledaagse beweegpatroon, je sportieve activiteiten en het thermische effect van je voeding. Eiwitten hebben van de drie macronutriënten het hoogste thermische effect: bij het verteren, opslaan en verbranden ervan wordt meer energie verbruikt dan bij vetten en koolhydraten.

Calorieën tellen

Calorieën tellen is niet noodzakelijk, maar het kan je wel helpen om grip te houden op de hoeveelheid energie die je via voeding binnenkrijgt, want die wordt vaak onderschat. Een ons cashewnoten bevat bijvoorbeeld 591 calorieën, wat gelijkstaat aan 105 minuten wandelen of 86 minuten fietsen. Pas wel op en blijf goed naar de signalen van je lichaam luisteren; die zijn bepalend. Concentreer je op het grote geheel (je totale voedingspatroon) en verlies je niet in de details; dat werkt vaak belemmerend. Een handige app is FatSecret, waar je je doel kunt invoeren en makkelijk kunt bijhouden wat je dagelijks eet.