Heeft cafeïne effect op je training?

Als je net wakker bent of ’s middags op kantoor wel wat pit kunt gebruiken, dan is niets zo lekker als een grote mok koffie. Afgesproken met een vriendin of lekker uit eten met vrienden? Ook dan komt er vaak koffie op tafel. Maar wat doet koffie eigenlijk met je: heeft cafeïne effect op je sportprestaties?

Droogt cafeïne je lichaam uit?

Veel vrouwen denken dat koffie vocht afdrijft en het lichaam uitdroogt. Daarom nemen ze het zo weinig mogelijk of bestellen er een glas water naast. Maar is dat waar: werkt cafeïne echt dehydraterend? Ja. Maar dat moeten we nuanceren. Cafeïne heeft inderdaad een vochtafdrijvende werking als je er een ruime hoeveelheid (zo’n vier koppen koffie) van neemt. Dat effect verdwijnt echter als je het regelmatig drinkt. Neem je dagelijks koffie, thee, chocolademelk, cola zero, energydrank of een ander cafeïnehoudend drankje, dan word je intolerant en verliest je lijf geen vocht.

Veilige hoeveelheden om aan te houden:

  • Koffie: 3 tot 4 kopjes
  • Energydrank: 2 tot 3 blikjes
  • Groene thee: 10 tot 15 kopjes

Heeft cafeïne effect op je sportprestaties?

Je kunt dus gerust die cafe latte bestellen bij dat leuke zaakje om de hoek. Sterker nog: vooral doen, zeker als je daarna naar de sportschool gaat. Het cafeïne effect is dan juist positief: inname (ongeveer een uur) voor het sporten leidt tot betere prestaties, bij cardio én krachttraining. Het heeft een gunstige invloed op je uithoudingsvermogen en stimuleert de spieropbouw. Daarnaast veroorzaakt cafeïne een verhoogde warmteproductie, waardoor je energieverbruik hoger wordt. Tot slot zorgt het ervoor dat je lichaam meer energie uit opgeslagen vet haalt.

Tip!

Geen zin in koffie? Ook in chocolade zit cafeïne. Neem een schaaltje kwark met cacaonibs of maak een smoothie met cacaopoeder. Niet alleen lekker en voedzaam, maar je bent ook verzekerd van het positieve cafeïne effect.