Fabels ontkracht – Deel 3

In onze serie artikelen om fabels op het gebied van voeding, training en gezondheid te ontkrachten en je kort en duidelijk de waarheid te vertellen, lees je deze keer over de zin en onzin van superfoods, plaatselijk buikvet verbranden en aspartaam.

Hoe super zijn superfoods?

Superfoods zijn hip. Je vindt ze tegenwoordig niet alleen in gespecialiseerde zaken, maar ook in de supermarkt bij jou om de hoek. Superfoods danken hun naam aan de hoge concentratie nuttige voedingsstoffen. Dat klinkt prachtig, maar het zijn vaak dure producten, terwijl je ook met heel gewone en veel goedkopere voedingsmiddelen makkelijk in je dagelijkse behoeftes kunt voorzien. Gezonde basisvoeding is het belangrijkst. Staat je budget het toe en vind je het lekker, dan kun je er natuurlijk chiazaad, gojibessen of tarwegras aan toevoegen.

Plaatselijk buikvet verbranden

Veel vrouwen hebben een buikje dat ze dolgraag kwijt willen. Daarom staan health blogs en magazines vol buikspieroefeningen en tips & tricks om dat buikvet snel te verbranden. Heb jij zonder succes verschillende pogingen ondernomen? Dan ben je niet de enige. Plaatselijk vet verliezen is namelijk onmogelijk. Buikvet verbranden lukt alleen met een negatieve energiebalans: door simpelweg minder kcal binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Je valt dan over je gehele lijf af en verliest daarbij uiteindelijk ook het vet op hardnekkige plaatsen als je buik.

Aspartaam

De kunstmatige zoetstof aspartaam is de laatste jaren sterk in opspraak geraakt. Het zou giftig zijn en schade aan je gezondheid veroorzaken. Aspartaam is inderdaad toxisch, maar dat zijn heel normale stoffen als water ook. Schadelijk wordt het pas als je ze in zeer, zeer grote hoeveelheden consumeert. En ja, dat geldt voor water evengoed als voor aspartaam. Drink je 4,5 liter light frisdrank (en zie dat maar eens weg te krijgen), dan zit je nog ruim onder de maximaal acceptabele inname. Drink dus gerust een glaasje cola light.