
Is brood nog wel gezond om te eten? Kun je niet beter kiezen voor spelt in plaats van tarwe? Zijn gluten slecht? Word je dik van brood? Oftewel, er is nog al wat discussie over het eten van brood. Tijd voor duidelijkheid vonden we bij ILH.
Een paar sneetjes (volkoren)brood per dag; iets wat ik al zo’n beetje mijn hele leven eet. Of ik dik ben? Ongezond? In tegendeel. We snappen wel waar die vragen vandaan komen, want het ene brood is het andere niet. Maar wat is dan het verschil tussen wit-, spelt-, volkoren- of zuurdesembrood? En wat is de beste keuze?
Het verschil zit vooral in hoe het graan is bewerkt. Witbrood bijvoorbeeld wordt gemaakt van bloem, het binnenste gedeelte van de graankorrel. Maar juist in de buitenkant van de graankorrel zitten de meeste vezels, mineralen en vitamines die je lichaam nodig heeft. Eet je witbrood, dan loop je dus die nuttige voedingsstoffen voor een groot deel mis.
Volkorenbrood daarentegen wordt wel gemaakt van de hele graankorrel. En bevat dus, in tegenstelling tot witbrood een heleboel goede voedingsstoffen. Zo bevat een sneetje volkoren gemiddeld 2,4 gram vezels en een sneetje wit 0,8 gram. Meergranen, bruin, donker of andere termen willen niet per se zeggen dat het om volkorenbrood gaat, dit is meestal een mengsel van bloem en de hele graankorrel. Ook een heel donkerbruin brood biedt geen garanties. Dit zou kleurstof kunnen zijn, of zelfs toegevoegde suiker. Staat er volkoren op, dan zit je goed!
Lees verder op www.ilovehealth.nl
Geplaatst op 31 oktober 2016 door ilovehealth