Borrelplankje: oude geitenkaas, dadelbrood en bourbon ginger ale

Of je nu iets te vieren hebt, een gezellig avondje voor vriendinnen organiseert of gewoon iets lekkers op tafel wilt zetten, een borrelplankje is áltijd een goed idee. Een geslaagd borrelplateau bestaat niet uit een overvloed aan ingrediënten, maar juist aan het combineren van de juiste smaken. Neem bijvoorbeeld de gouden combi geitenkaas & honing en karamel & zeezout. Allemaal smaken die het beste in elkaar naar boven halen. Wist je dat zoete smaken nog intenser proeven wanneer je er iets zouts bij doet? Ik probeer bij een borrelplankje daarom altijd zoet, zout, zuur en bitter te combineren.

Op het All You Need Is Food event van laatst leerde ik bij een workshop van Old Amsterdam alles over smaakcombinaties. Om te beginnen bestaan er vijf basissmaken, namelijk zoet, zout, bitter, zuur en umami. Umami is nog niet zo heel lang geleden ontdekt en deze smaak staat voor zilte smaken die je proeft in oesters, soja saus of zeewier. Smaakrijkdom zegt iets over de intensiteit van de smaak en een filmend of strak mondgevoel zegt weer iets over textuur van een ingrediënt. Ik deed een hoop inspiratie op en ging afgelopen weekend aan de slag om een lekkere borrelplank met Old White (de nieuwe geitenkaas van Old Amsterdam) te maken.

De borrelplank is super simpel te maken, staat zo op tafel en is heeeel erg lekker. Ik wilde er eerst rode wijn (of port) bij serveren maar die combinatie kennen we nu zo onderhand wel dus ik ging voor iets originelers en maakte er een cocktail bij van bourbon en ginger ale. Het frisse zuurtje van de cocktail en de kruidige geur en smaak van tijm halen de romige en licht karamelachtige smaak in de oude geitenkaas naar boven. Nu ben ik totáál geen whiskey drinker maar een drupje bourbon in frisdrank als ginger ale? Heerlijk! Helemaal met een extra kneepje citroensap. Serveer er plakjes dadelbrood bij, een eetlepel appelstroop, een portie Old White en je avond kan niet meer stuk.

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 06 december 2016 door beaufood