Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen

Deel drie alweer van mijn zomerserie, waarin ik in de bonen ben. En in de bloemetjes. Wat leidde tot een even heerlijke als mooie salade met drie soorten bonen plus eetbare bloemen uit eigen tuin.

Ik had voor het eerst van mijn leven doperwten gezaaid, en ineens hing er een woud van peulen tussen de kronkelende topjes, bomvol groene knikkers die popelden van enthousiasme om door mij eruit gehaald te worden. Niks geeft meer voldoening dan je eigen boontjes doppen. Helemaal in de zon, met een glaasje erbij, ook al hield ik er uiteindelijk slechts twee handjes van over. Zo jammer dat het versedoperwtenseizoen alweer voorbij is.

Ook voor een recept met verse tuinbonen en kapucijners is het nu te laat. Toen ik begin juni langsging bij Anjet van Linge en Marc de Groot van tuinderij Animaheert stonden die allebei nog in volle glorie: de kapucijners met hun knalpaarse peulen, de tuinbonen in hun fluwelig-groene behuizing. Als je bij tuinbonen na de zevende zijtak de top eraf haalt, leerde ik van Marc, wordt de plant minder interessant voor zwarte luis. Maar vooral: die topjes kun je lekker roerbakken of in de soep doen. ‘Soep met de belofte van tuinbonen’, noemt Anjet dat.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 01 oktober 2022 door KokenmetKarin