Hij is weer voorbij, de Kookboekenweek. Iets van gemerkt? Misschien niet, want het was dit jaar een erg bescheiden (corona?)editie. Bovendien kun je je afvragen of kookboeken überhaupt nog wel een eigen promotieweek nodig hebben, want het gaat aanhoudend goed met het genre. Waar romans en dichtbundels het al jaren moeilijk hebben, overleeft menig uitgeverij toch maar mooi dankzij hun culinaire oeuvre. En een positief bij-effect van corona is dat mensen meer zijn gaan koken. Toevallig ben ik zelf kookboekenschrijver van beroep, en de moed zinkt mij eerlijk gezegd wel eens in de schoenen bij het zien van het torenhoge aanbod. Je zou er bijna geen kookboek meer van durven schrijven. Helemaal nu recepten overal online gratis voorhanden zijn, ook al blijken die lang niet altijd even betrouwbaar. En toch blijft het papieren kookboek gelukkig populair. Van ideaal hebbeding en inspiratie-vehikel tot gewild cadeau-artikel. Niet voor niets verschijnen verreweg de meeste kookboeken strategisch vlak voor het sint- en kerstseizoen.
Groentekookboeken
Dit najaar staat in het teken van de groentekookboeken, aangevoerd door de nieuwe van groentegoeroe Yotam Ottolenghi. Zijn Flavour is helemaal gewijd aan de hamvraag ‘Hoe krijg je zoveel mogelijk smaak in groente’. Met stip op één: door te roosteren. Van zwarte grillstrepen en geblakerde randjes krijgen ze bij het Voedingscentrum vlekken in de nek, want niet gezond. Maar eerlijk is eerlijk, juist die donkere knapperige randjes transformeren de saaiste ingrediënten tot onweerstaanbaar lekker. Zeker voor groente geldt: daar kan koken in een plens water nimmer tegenop.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 21 december 2020 door KokenmetKarin