Bloemkoolsalade met Baconnaise

Kruidige bloemkoolsalade met … baconnaise!

Ken je dat? Je hebt spekjes uitgebakken en er blijft behoorlijk wat vet achter in de pan. Ik vind dat altijd zonde om weg te gooien.. Het is namelijk zeker niet ongezond om dit vet uiteindelijk op te eten: het is een verzadigd vet (net als kokosolie) en dus een prima energiebron voor ons lichaam.

Als je biologische spekjes hebt gebruikt dan zit je zeker goed. Heb je de spekjes met beleid uitgebakken (lees: ze zijn niet aangebrand) dan is het nog beter. Dit is het vet wat -als het stolt- mooi wit van kleur wordt. Het oxideert niet bij verhitting en nee, het verhoogt ook je cholesterol niet.

Niks mis mee dus, zo nu en dan het vet van uitgebakken spekjes eten. In dit recept gebruik ik het vet zelfs als basis voor mayonaise! Baconnaise dus. En dat heeft ook als bijkomend voordeel dat je nu geen zout of andere smaakmakers meer aan je mayo toe hoeft te voegen.

Ik gebruikte zelf ook wat avocado olie in mijn baconnaise (vandaar dat mijn mayo er groen/geel uitziet op de foto), maar dat is vrij prijzig en ook best sterk van smaak! Een milde olijfolie is daarom een prima keuze.

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 1 grote bloemkool
  • 2 tl kokosolie, vloeibaar
  • 200g gerookte spekblokjes
  • 2 eidooiers
  • 2 tl citroensap
  • 4-6 el vloeibaar vet van de spekblokjes
  • 160 ml milde olijfolie
  • Optioneel: verse groene kruiden

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 12 juni 2017 door eetpaleo