Blessure? Helpt ijs bij je herstel?

Herstelt een blessure sneller als je ijs gebruikt? Recent kwam een nieuw advies uit wat alles op zijn kop zet. Hoe zit dit precies?

Wat is de theorie achter koude therapie bij een blessure?

Hippocrates zei al 400 jaar voor de jaartelling dat koude therapie helpt om je nieuwe energie te geven. De afgelopen eeuwen is het idee blijven hangen dat koude therapie een blessure of herstel zou kunnen verstellen [1]. Wat zouden de redenen hiervan kunnen zijn? Hieronder een opsomming:

  • samentrekking van bloedvaten waardoor doorbloeding afneemt
  • onderdrukking van pijn
  • remming van ontsteking
  • het placebo-effect dat je gelooft dat iets werkt.

De eerste twee lijken daadwerkelijk van toepassing. Bij verlaging van meer dan 30 graden ten opzichte van de lichaamstemperatuur lijkt de huid af te koelen en de bloedvaten samen te trekken en pijn geremd te worden als gevolg van een verminderde werking van de zenuwen [2][3].

Maar is dit ook goed? Pijn onderdrukken kan misschien fijn voelen. Maar pijn heeft ook een functie. Het remt je om weer te bewegen. Verder helpt de afname van de bloedvaten ook niet bij herstel. Je wilt juist dat het lichaam bij herstel voldoende voedingsstoffen naar het geblesseerde deel stuurt.

Een idee is dat je bijvoorbeeld bij een verzwikte enkel door koeling het vocht in de voet wil voorkomen. Maar dit is onverstandig, mede omdat vocht rondom de enkel ervoor zorgt dat je niet makkelijke weer kunt bewegen en het lichaam tot rust maant. Dit is belangrijk de eerste dagen zodat de blessure niet erger wordt.

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 03 januari 2024 door fitnl