Wat doet bikram yoga voor je?

Bikram yoga is een vorm van yoga die wordt beoefend in een warme ruimte (van zo’n 34 tot 40 graden) met een hoge luchtvochtigheid. Door de warmte kun je soepeler bewegen en ga je zweten, zodat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen. Veel vrouwen denken dat je voor bikram yoga heel lenig moet zijn, maar dat is een misvatting: door de warme ruimte beweeg je sowieso makkelijker en bovendien kun je de oefeningen op je eigen niveau uitvoeren. Het gaat er vooral om dat je de bewegingen op de juiste manier uitvoert.

Kracht, flexibiliteit en balans

Een bikramles duurt 90 minuten, iets langer dan veel andere yogasessies dus. In die tijd neem je 26 asana’s (posities/houdingen) aan, die je elk twee keer uitvoert. Het is een mix van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen, waardoor je sterker, slanker en leniger wordt. Het stimuleert ook de bloedsomloop, verlicht spanning, is goed voor je zelfvertrouwen en zorgt voor een betere mentale balans.

Diepe lichamelijke verandering

Verder kan het allerlei lichamelijke klachten verminderen, zoals artritis, schildklieraandoeningen, chronische rugpijn, longziektes en sportblessures. Door de combinatie van de oefeningen en warmte stimuleer je je spieren, gewrichten en bindweefsel op een veilige manier, waarna je lichaam op een diep niveau kan veranderen. Heb je fysieke klachten en wil je bikram yoga gaan doen, overleg dan wel eerst met je arts of andere behandelaar. Dat geldt trouwens ook als je zwanger bent.

Energie!

Bikram yoga kost veel energie, maar die krijg je dubbel en dwars terug. Hoe vaker en langer je het doet, des te meer vooruitgang je boekt en hoe sterker en fitter je wordt. Probeer het eens uit bij een yogacentrum bij jou in de buurt. Zoek vooraf wel uit welke yogaschool, aanpak en docent je het meeste aanspreken, want ze kunnen onderling nogal verschillen. Begin met een open houding, zorg dat je overdag genoeg drinkt en ervaar wat het je brengt.

Bron foto: flyerz.hu