Bijzondere carpaccio van radijs
Een lichte en frisse salade van dun gesneden watermeloen-radijs, gegarneerd met rucola en avocado. De Chinese radijs, in Nederland ook wel de Japanse radijs genoemd, is een stuk groter dan de Hollandse radijsjes.
Een radijs zit boordevol vezels en wordt over het algemeen rauw gegeten bij salades, hoewel er echter veel mogelijkheden zijn om gerechten met gekookte radijsjes te maken. Watermeloen-radijs lijkt qua smaak en textuur eerder op de daikon, een witte Oost-Aziatische radijs. De smaak is het beste te omschrijven als een milde peper smaak met een vrij stevige bite, minder waterig dan de gewone radijs. De carpaccio salade is heerlijk licht en lekker als voorgerecht of als bijgerecht.
Ingrediënten carpaccio van radijs:
- 4 watermeloen radijzen (groot)
- 1 kleine avocado, in dunne plakjes gesneden
- 1 zak rucola (alleen voor garnering)
- Verse geitenkaas voor het serveren (optioneel)
Ingrediënten dressing:
- 2 el vers geperste sinaasappelsap
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 1 el vers gehakte kruiden zoals bieslook en peterselie
- ½ tl zeezout (naar smaak meer toevoegen)
- Vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
- Verwijder de buitenste laag van de watermeloen radijs met een scherp mes of een dunschiller.
- Snijd de radijsjes in dunne, ronde plakjes.
- Leg de plakjes radijs in een schaal en strooi de zeezout erover. Dek de schaal af en laat het tenminste 20 minuten staan.
- Vervolgens licht droogdeppen. Leg de plakjes op een serveerschaal of op de borden waarop je de carpaccio serveert.
- Maak de dressing door de verse sinaasappelsap, avocado-olie en verse kruiden met elkaar te mengen.
- Voeg een snufje zeezout en zwarte peper naar smaak toe.
- Vermeng de rucola met de helft van de dressing.
- Plaats een handje vol rucola bovenop de plakjes radijs en garneer met een paar plakjes avocado.
- Bestrooi indien gewenst met kruimels van verse geitenkaas.
- Sprenkel het overgebleven deel van de dressing over de bovenkant van de radijsjes.
- Serveer de carpaccio en eet smakelijk!