Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

De bierbuik: bestaat het denk je? Zorgt het drinken van bier echt voor een dikkere buik? En hoe kom je als man van een dikke buik af? Tijd voor een blik op de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp.

Bestaat de bierbuik dan wel?

Als we denken aan iemand met een bierbuik, zien de meeste mensen een man voor zich. Dit komt niet alleen doordat bier vooral door mannen wordt gedronken. Ook is het zo dat vrouwen bij gewichtstoename vooral aankomen op hun heupen, waar de meeste mannen eerder hun buik in omvang zien toenemen.

Maar komt die dikkere buik echt alleen maar door het drinken van bier? Een overzichtsartikel vergeleek meerdere studies naar de relatie tussen bierconsumptie en buikvet [1]. Hieruit kwam naar voren dat bij mannen doorgaans een positieve relatie wordt gezien tussen bierconsumptie en buikomtrek. Maar er was tevens een positieve relatie te zien tussen het drinken van bier en overgewicht. Een tweede zeer uitgebreide overzichtsstudie liet ongeveer hetzelfde zien; het drinken van veel alcohol of bier geeft een risico op meer buikvet, maar ook op overgewicht in het algemeen [3]. Een Roemeense studie onder 1500 mannen en vrouwen vond zelfs helemaal geen relatie tussen buikomtrek en bierconsumptie [5].

Lees verder op www.fit.nl

Geplaatst op 24 december 2022 door fitnl