Net als veel mensen at ik 's morgens en tussen de middag standaard mijn volkoren (tarwe)boterhammetjes. Totdat ik me ging beseffen dat ik steeds na het eten een opgeblazen gevoel had, en eigenlijk binnen een paar uur weer honger had. In het kader van bewust eten ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en zo kwam ik op spelt uit; meel, brood, pannenkoeken, eierkoeken; je kunt het zo gek niet bedenken. Alles wordt tegenwoordig gemaakt van spelt! Wat is er dan zo goed aan deze graansoort?
Spelt is niet nieuw, het is namelijk een van de oudste graansoorten. Een echt oergraan dus! En ook helemaal niet te vergelijken met tarwe. De tarwe die we tegenwoordig nog eten bevat al lang niet meer zoveel voedingsstoffen als vroeger en er wordt zelfs gesteld dat de mens er genetisch helemaal niet voor gemaakt is om tarwe te eten (o.a. de Voedselzandloper).
Spelt bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan de tarwe. Tarwe wordt namelijk zo ver doorgeteeld en daarbij staat voornamelijk het verdelen van de graansoort voorop en niet de hogere dosis voedingsstoffen. Veel van de "oudere' (niet-hybride) graanrassen zijn minder veredeld dan de moderne tarwe en bevatten vaak minder gluten, evenals een betere verhouding van eiwit, vet en koolhydraten (bron: Miss Natural).
Lees verder op www.mindyourfeed.nl
Geplaatst op 18 juni 2015 door mindyourfeed