Bewegen en ons brein

Als we naar onze hersenen kijken kunnen we deze indelen in grofweg drie lagen (zie afbeelding 1) Het zoogdierenbrein, het reptielenbrein en het menselijk brein. Deze verschillende lagen van de hersenen werken op een fascinerende manier met elkaar samen.

Het reptielenbrein bestaat uit de hersenstam én de kleine hersenen. Deze heeft als functie de primaire reactie te verzorgen op nieuwe situaties. Het is er met name op gericht om in gevaarlijke situaties te kunnen vluchten of vechten, het zogenaamde “Fight” or “Flight” mechanisme.

Het zoogdierenbrein heeft met de aanwezigheid van de amygdala en de hippocampus een belangrijke functie bij de emoties en geheugenopslag. De amygdala (amandel) is een klein orgaan; het vormt het emotionele centrum van ons brein. De hippocampus (zeepaardje) is betrokken bij de geheugenopslag en zorgt ervoor dat je de details van emotionele gebeurtenissen kunt onthouden.

Als je geen aandacht geeft aan jouw emoties zullen de amygdala en hippocampus gaan ‘blokkeren’ en zal je geheugenopslag niet of nauwelijks plaatsvinden.

Ten slotte hebben we nog het menselijk brein, ook wel de Neocortex genoemd. Deze Neocortex speelt een belangrijke rol bij de hogere cognitieve functies, zoals plannen en organiseren en beredeneren/bewustwording.

Menselijk, zoogdieren en reptielenbrein

Afbeelding 1: menselijke brein, zoogdierenbrein, en reptielenbrein

Nu ik jullie een stukje achtergrond van de menselijke hersenen heb gegeven wil ik graag een koppeling maken naar de invloed van beweging op ons brein.

Beweging heeft een grote invloed op ons brein en daarmee op ons cognitieve vermogen. Denk hierbij niet alleen aan je geheugenvorming (hippocampus) maar ook aan je concentratievermogen, je leervermogen én je bewustzijn. Al deze hersenfuncties hebben veel bloedtoevoer, zuurstof en uiteraard voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Beweging zorgt voor doorbloeding van je brein en daarmee ook je geheugen en andere cognitieve functies.

Maar wat voor soort beweging is nou het beste als het gaat om ons brein?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met name krachttraining bijdraagt aan het associëren van bepaalde zaken (bijvoorbeeld een naam aan een gezicht koppelen) en duursport vooral het verbale geheugen (je kunt makkelijker op woorden komen) verbetert. Wanneer je duursport met krachttraining combineert dan train je beide zaken met elkaar.

De online workouts bevorderen onze motorische vaardigheden en zorgen voor een doorbloeding van je hersenen. Het zorgt ervoor dat je hersengebieden alert worden, en activeert de gebieden die betrokken zijn bij zaken zoals je lichaamshouding en coördinatie.

Deze zaken vinden voornamelijk plaats in ons reptielenbrein, maar ook in ons zoogdierenbrein gebeurt van alles gedurende de workouts. Belangrijke hersengebieden zoals je amygdala en hippocampus die zorgen voor emotie en geheugen, worden geactiveerd.

Met name als je de workout combineert met aanraking van een ander persoon: bijvoorbeeld door gezamenlijk (met aanraking) een workout te doen! Er komt gedurende aanraking een hormoon vrij in je bloedbaan genaamd oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je cortisolniveau (stresshormoon) in je bloedbaan naar beneden wordt gebracht, wat weer een positief effect heeft op je bloeddruk.

Daarnaast zorgt de hippocampus voor extra aanmaak van myeline wat zorgt voor de bescherming voor je hersencellen doordat het een vetlaagje rondom de cellen verzorgt.

En alsof dit alles nog niet genoeg is, zorgt de hippocampus ook voor de aanmaak van Brain Derrived Neurotrophic Factor (BDNF) wat een cruciale rol speelt in de herstelprocessen van de hersenen.

Tenslotte het menselijk brein. Het aanleren van bepaalde bewegingen, zoals met de Bodyhoop wanneer je een nieuwe workout start, vereist een bewuste analyse en aansturing van je lichaam. Pas na meerdere keren deze workout gedaan te hebben sla je de bewegingen op in je geheugen. Na verloop van tijd, wanneer er meer routine in de workout komt, nemen de basale ganglia van ons menselijke brein, de coördinatie van deze ingesleten motorische patronen over.

Door middel van regelmatig een andere workout te proberen stimuleer je een optimaal behoud van je cognitieve en motorische vaardigeden. Het is dus zeker aan te raden om verschillende workouts in het jaarprogramma te proberen om je hersenen zo veel mogelijk uit te dagen.

Wat zou dus de ultieme workout zijn als het gaat om het verbeteren van ons brein? Het antwoord hierop is een Bodyhoop workout in combinatie met de kettlebell workouts zodat je kracht met duur combineert en als het even kan doe deze workouts dan samen met iemand anders én het liefst met aanraking van een ander persoon; dus ja mensen SAMEN!

Nou dan zitten jullie bij de “FitGirl community” dus goed!

Let’s start movement and become smarter ;)!