Hallelluja, ik heb weer een nieuwe oven, na een paar weken noodgedwongen zonder. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt ‘poeh, poeh, lekker belangrijk’, maar voor een hardcore ovenliefhebber als ik, voelde het als een eeuwigheid. Het liefst wilde ik precies dezelfde als de vorige, want bewezen succes et cetera, maar dat ging zomaar niet. In het kader van de vooruitgang moet het vertrouwde altijd verdwijnen. Zie ook: favoriete lippenstiftkleuren.
Vurige liefde
Dus ik koos er eentje die er zoveel mogelijk op lijkt, maar toch heel anders blijkt te werken. Dat heb je met ovens, daar moet je altijd enorm aan wennen. Neem de temperatuur. Met de knop op 200 graden, is hij in heteluchtstand al na tien minuten op 220 graden. En na 20 minuten op 230 graden. Inderdaad, de associatie met een vurige nieuwe liefde was mij zelf ook niet ontgaan.
Heteluchtoven lager
Maar meer ovens hebben last van zulke temperatuurschommelingen. Zozeer dat menig recept, van kookboek tot bakmixfabrikant, instrueert dat je een heteluchtoven zoveel graden of zoveel procent lager moet zetten dan een ‘gewone’. Dat kun je echter helemaal niet zo in z’n algemeenheid zeggen. Bij de heteluchtfunctie zorgt een ventilator ervoor dat de lucht wordt rondgeblazen, zodat de hitte inderdaad flink door de hele oven verspreid wordt, maar hoeveel graden dat scheelt, dat is per oven verschillend.
Lees verder op www.kokenmetkarin.nl
Geplaatst op 02 januari 2021 door KokenmetKarin