Aziatische rabarber salade

Wist je dat rabarber echt héérlijk is om rauw te eten? We eten rabarber vaak in taarten, compotes en nagerechten, maar je kunt hem ook perfect verwerken in hartige gerechten, zoals bijvoorbeeld een rabarbersalade. Rabarber is van nature friszuur, met een citroenachtige bite. Rauw is de smaak extra uitgesproken (zuur en fris), terwijl het gestoofd wat milder en zoeter wordt, zeker als je er suiker, honing of siroop aan toevoegt. Rabarber combineert fantastisch met zoete smaken (zoals aardbei of vanille), maar ook met kruidige ingrediënten zoals lente-ui, basilicum en gember.

Zoals wel vaker husselde ik wat smaakmakers bij elkaar waarvan ik gokte dat het weleens een hele lekkere combi zou zijn, en ja hoor, het was een winnaar. Deze Aziatische rabarber barst van de smaak en is heerlijk als bijgerecht, lunch of als diner met een portie rijstnoodles erbij!

Rabarber recept

Rabarber is officieel een groente, ook al gebruiken we het in de keuken meestal als fruit. Heerlijk fris en lichtzuur van smaak, en perféct om in een lekkere salade te verwerken. Deze rabarbersalade is makkelijk te maken en staat binnen 10 minuten op tafel. De dressing maken we van sojasaus, gembersiroop, rijstazijn en een drupje sesamolie. Wat komkommerlinten erbij, verse lente-ui, knapperige gebakken uitjes, basilicum (ik gebruik Thaise basilicum, maar gewone kan natuurlijk ook) en je hebt een súper smaakvolle salade. Extra lekker met een lepeltje zelfgemaakte crispy chili-olie erdoor.

Serveer de salade als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue of bij gestoomde dumplings, maar je kunt er ook een volwaardig gerecht van maken door de rabarbersalade te mengen door een portie rijstnoodles!

Lees verder op www.beaufood.nl

Geplaatst op 21 juni 2025 door beaufood