Appeltaart met vijgenjam

Bakmixen, je struikelt erover in de winkel. Voor elk soort gebak lijkt er een speciale bakmix in het leven te worden geroepen, de ene nog onzinniger dan de andere. Een pleidooi voor de magie van bloem, boter, eieren en suiker. Plus appeltaart.

Niks mis met veilig en vertrouwd en alles laten zoals het is, maar dat geldt niet voor pakjesfabrikanten. Stilstand is achteruitgang en de concurrentie is moordend dus er moet en zal constant geproductinnoveerd worden teneinde de consument steeds maar weer te verleiden (Nieuw! Nieuw!) tot aankoop.

Neem nou appeltaartmix. Ik heb een vriendin die legendarische appeltaarten bakt, u weet wel, van die klassieke, met bonkjes appel, veel rozijnen en kaneel en een ruitjespatroon bovenop. Alleen kan ze het naar eigen zeggen niet zonder een pak appeltaartmix. Dat moet ze helemaal zelf weten natuurlijk, ik bemoei me nergens mee, heerlijke taart. Zou ze al weten dat Koopmans intussen twee nieuwe appeltaartmixen heeft uitgevonden? De ene heet ‘Appeltaart 25% extra deeg’.

Waarom? Zorgde de gewone mix tot nu toe dus voor te weinig deeg? Toch zijn beide mixen bedoeld voor 12 taartpunten. Volgens de verpakking geschikt voor grotere springvormen, ‘of gewoon als je lekker even wat meer deeg wilt.’ Grappig genoeg zijn er kennelijk ook mensen die juist lekker even wat mínder deeg willen. Daarvoor heeft Koopmans de mix ‘Klein appeltaartje’ in het leven geroepen, voor 6 à 8 punten. Minder, maar wel duurder, omdat er een papieren bakvorm bij zit. De overtreffende trap van overbodigheid. De mix zelf bestaat uit niet meer dan zelfrijzend bakmeel, suiker en zout, dingen die een baklustig mens altijd in huis heeft. Boter, ei, appels, rozijnen en kaneel moet je sowieso nog zelf toevoegen.

Lees verder op www.kokenmetkarin.nl

Geplaatst op 31 december 2020 door KokenmetKarin