Antioxidanten in groenten en fruit

Antioxidanten in groenten en fruit

In de voeding praten we over macro- en micronutriënten. Macronutriënten zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten. Micronutriënten zijn vitaminen en mineralen. Deze hebben we in kleine hoeveelheden nodig, maar zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Met een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon krijg je alle benodigde micronutriënten binnen. Het kan echter voorkomen dat het niet lukt om alles te halen uit de producten die je eet; bijvoorbeeld omdat je heel zwaar traint, ziek bent of een heel hectisch leven leidt. In dat geval kun je er voor kiezen om supplementen te gebruiken, maar probeer liever alles uit je voeding te halen!

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen spelen een sleutelrol in de processen in je lichaam; zoals het immuunsysteem, de stofwisseling, celgroei en celherstel. Vitaminen kunnen in twee groepen worden ingedeeld: in vet oplosbaar en in water oplosbaar. De eerste vitaminen komen vooral voor in vet voedsel, deze worden bewaard in de lever en het vetweefsel en hoeven we dus niet elke dag te consumeren. In water oplosbare vitaminen, die vooral te vinden zijn in groenten en fruit, moeten dagelijks gegeten worden omdat wat we niet gebruiken uit het lichaam verdwijnt.

Mineralen komen voor in alle levensmiddelen. Sommige hebben een hoger gehalte aan bepaalde mineralen dan andere: ijzer komt bijvoorbeeld voor in rood vlees en calcium in zuivel.

Lees verder op www.eatrunlove.nl

Geplaatst op 16 maart 2016 door eatrunlove