Alles wat je wilt weten over honing

Alles wat je wilt weten over honing

Honing heb je in allerlei soorten en smaken; van bloemenhoning tot Manuka honing en dan heb je ook nog biologische honing, rauwe honing en koudgeslingerde honing. Ook lees je verschillende verhalen over de gezonde werking van honing. En hoe wordt honing eigenlijk gemaakt? We zetten alles wat je moet weten over honing op een rij.

Hoe maken bijen honing?
Dat honing wordt gemaakt door bijen hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoe doen ze dat precies? Vrouwtjesbijen zuigen nectar uit bloeiende bloemen. De nectar komt in de "honingzak' van de bij terecht waar het vermengd wordt met speciale vloeistoffen en omgezet wordt in suikers en enzymen worden toegevoegd. De honingbij zuigt zoveel nectar op totdat haar honingzak vol zit, hiervoor moet de bij zo'n 150 tot 1500 bloemen bezocht hebben. Dan vliegt de bij naar de bijenkorf waar ze wordt opgewacht door andere werkbijen. De bijenkorfbijen nemen de nectar van de bij over. De bij braakt als het ware de nectar uit in de mond van een bijenkorfbij die vervolgens de nectar kauwt en verteert tot honing.

Wanneer de honing bijna klaar is, spuit de bijenkorfbij de honing in een cel van de honingraat. Op dit moment zit er nog iets te veel vocht in de honing. Door te wapperen met de vleugels zorgt de bij ervoor dat het vocht uit de honing verdampt. Omdat de honing in de cel van de honingraat niet direct wordt gebruikt dekt de bijenkorfbij de cel af met een propje bijenwas. Hierdoor kan de honing lang bewaard blijven.

Waarom doen bijen al dit werk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: zodat ze in de winter te eten hebben. In de wintermaanden zijn er geen bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Honingbijen maken meer honing dan dat ze zelf nodig hebben. In de natuur worden de bijen regelmatig bestolen van een deel van hun honing. Bepaalde insecten, sommige vogels en zoogdieren kunnen niet van de honing afblijven.

Lees hier verder over koud of warm slingeren, hoe gezond honing is, soorten honing en rauwe of biologische honing op GlowMag!

,

Geplaatst op 22 juli 2015 door glow