Alles over onze billen hoe deze te trainen

Alles over onze billen hoe deze te trainen

Vandaag gaan we het eens hebben over onze bilpartij :).

Onze billen worden tegenwoordig te vaak gebruikt als zitvlak en dat zit lekker, maar echt goed voor je lichaam is het niet en wie wil er nu niet van de mooie ronde gevormde billen?

Bilspieren

1 van onze sterkste spieren in ons lichaam is de grote bilspier, ook wel de m. gluteus maximus genoemd, samen met de m. gluteus medius en minimus, vormen ze je bilpartij.

Deze spier maakt van een hoop deel uit in ons lichaam, denk hierbij aan kracht en stabiliteit, maar is het meest betrokken bij de exorotatie (het naar buiten draaien van het bovenbeen) en heupextensie (het naar achteren brengen van je been).

Helaas laat deze spier het steeds vaker afweten, simpelweg omdat we er te veel op zitten.

Tevens veroorzaken zwakkere bilspieren veel lage rugklachten en klachten aan de knie en heup.

Spiervezels

Voordat we echt aan onze kont kunnen gaan werken, wil ik jullie wat meer vertellen over de type spiervezels die we hebben. Elke spier in ons lichaam bestaat uit verschillende spiervezels. De twee belangrijkste spiervezels in je bilspieren zijn de zogenoemde slow twitch en fast twitch.

Het grootste verschil tussen de slow en fast twitch zit hem in het uithoudingsvermogen, hoe snel ze te activeren zijn en waarvoor de spiervezel het beste te gebruiken is.

Slow twitch

De slow twitch spiervezel (type I), staat ook wel bekend als de rode spiervezel. Dit soort spiervezel komt traag op gang en zullen uiteindelijk nooit snel gaan, ze hebben een lage contractiesnelheid. Deze spiervezels zie je dan veelvuldig bij marathon lopers.

Fast twitch

De fast twitch spiervezel is onder te verdelen in 2 soorten, type IIA en type IIB.

IIA

Type IIA zijn snelle oxidatievezels en vallen qua uithoudingsvermogen en snelheid tussen type I en type IIB in. Tijdens krachttraining maak je veel gebruik van deze vezels.

IIB

Type IIB zijn snele glycolische vezels. Deze vezels zijn het snelste, maar helaas is deze snelheid wel maar voor korte duur. Sprinters maken dus gebruik van deze vezels.

Benieuwd naar de rest van het artikel en welke oefeningen je nu het beste kan doen?

Lees het hier: www.fit-mommy.nl

Geplaatst op 08 augustus 2016 door fitmommy