Het Paleo Dieet
Het Paleo dieet kan je vergelijken met het voedingspatroon van de oude jagers en verzamelaars. Deze oermensen hadden er een dagtaak aan om zichzelf van voldoende voeding te voorzien om in leven te blijven. De mannen ging jagen op wilde dieren en vissen, de vrouwen gingen op zoek naar noten, zaden en bessen. Tegenwoordig gaat het natuurlijk een stuk makkelijker en hoeven we niet teveel moeite te doen om een stukje biefstuk op ons bord te krijgen. Maar waar de oermens dan weer niet last van had zijn al die suikers, e-nummers, zout en andere hulpstoffen die tegenwoordig veelal worden toegevoegd aan ons supermarkt voedsel. Het Paleo dieet brengt voeding weer terug naar de basis, echt eten zoals de oermens!
Fitte voorouders
Onze voorouders waren ontzettend fit! Je kan je natuurlijk voorstellen dat de hele dag jagen en zoeken naar bessen je niet in de koude kleren gaat zitten. De hele dag bewegen om eten te kunnen zoeken en zo te overleven is een behoorlijk pittige work-out en dit dag in dag uit. Het voedingspatroon van de oermens bestond voornamelijk uit vlees, groente, fruit, noten, zaden en honing. Dit geeft dan ook meteen heel duidelijk het basisprincipe aan van het Paleo dieet. Wanneer je helemaal gaat voor de Paleo leefstijl dan ban je bijna al het supermarkt voedsel buiten de deur. Bewerkte producten hebben namelijk allerlei chemische processen ondergaan en bevatten veel toevoegingen in de vorm van suiker, e-nummers en zout. Doordat deze producten zo veranderd zijn qua samenstelling kost het je lichaam meer moeite om dit te herkennen en goed te verwerken.
Wat is niet Paleo Dieet proof?
Granen, peulvruchten, zuivel, gluten, soja, alcohol, suiker, aardappels, kleur- en smaakstoffen, plantaardige olie, aardappels en bewerkte producten. Denk bij bewerkte producten aan frisdrank, chocolade, koekjes en chips. Maar ook al die verpakte maaltijden die je tegenwoordig in grote aantallen in de supermarkt vindt. Koop alles vers en bereid al je gerechten vanaf de basis.
Wat eet een Paleo'er dan wel?
We horen je al denken, wat mag je dan nog wel eten?! Met de Paleo levensstijl ga je qua voeding echt terug naar de basis. Veel vlees, vis, groente, fruit, noten, zaden, knollen en eieren. Het voordeel van het Paleo dieet is dat je veel meer vitamines en mineralen binnen krijgt omdat je voor puurdere voedingsmiddelen kiest. Daarnaast zorgt het voor een goede zuurgraad in het lichaam en is het lekker en gezond. Superfoods zijn de enige uitzondering van wat de oermens niet at en wat wel toegestaan is bij de Paleo levensstijl. Superfoods zijn bijzonder voedzaam en zijn echte bommetjes van vitamines, mineralen en antioxidanten en daardoor ideaal om wat vaker op het menu te zetten.
Je kan je natuurlijk voorstellen dat dit voedingspatroon voor de oermens een stuk makkelijker is om vol te houden. Er was simpelweg nog geen friet, chocolade of ander verleidende voeding aanwezig. Het vergt daarom ook wat meer discipline om het voedingspatroon van een oermens vol te kunnen houden. Maar je zal merken dat wanneer je de Paleo levensstijl eigen gaat maken, dit helemaal niet meer lastig zal zijn. En wacht maar eens tot je zelf de positieve verandering voelt in je lichaam wanneer je al die bewerkte producten verbant hebt uit je voedingspatroon. Het zal in het begin waarschijnlijk even schakelen zijn, maar je zal snel genoeg merken dat je de heerlijkste gerechten kan maken, helemaal oerstijl proof! Denk bijvoorbeeld aan lekkere ontbijtjes met eieren, groene smoothies boordevol fruit en zelfgemaakte amandelmelk, heerlijke notensnacks tussendoor en in de avond een lekker stuk vlees of een moot vis met veel groente.
Volg jij het Paleo Dieet of wil je wel eens een Paleo Recept proberen? Lees dan snel verder! We hebben twee heerlijke Paleo Dieet recepten voor jullie klaar staan. De recepten komen uit de boeken van Willeke Linneman, Hallo Paleo 1 en 2.
Wortelspaghetti
Voor 2 personen
- 2 grote wortel, julienne gesneden
- 6 el tomatenpuree
- Groente naar keuze (bijv. courgette, ui, spinazie, champignons & tomaten)
- 250 gram gehakt
- Verse peterselie
Kook de wortelspaghetti 3 minuten in ruim water. Rul het gehakt en voeg de groente toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer hier de tomatenpuree door en proef nog even. Voeg kruiden toe naar smaak. Serveer met verse peterselie.
Citroentaart
Voor de taartbodem
- 10 el amandelmeel
- 6 dadels
- 1 el gesmolten kokosolie
Voor de vulling
- Citroen in stukjes
- 100 ml citroensap
- 3 el honing
- 2 el kokosschaafsel
- 3 eieren
- 200 ml kokosmelk
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix het amandelmeel, de kokosolie en de dadels tot het een plakkerig deeg wordt. Bestrijk een taartvorm met kokosolie en verdeel het deeg over de taartbodem, smeer ook een beetje aan de randjes. Bak de bodem 6 tot 8 minuten af in de oven en laat deze afkoelen. Mix de citroen met het citroensap, de honing, de eieren, de kokosmelk en het schaafsel en verdeel dit over de bodem. Bak de taart 30 minuten in de oven. Laat de taart ongeveer 4 Ã 5 uur opstijven in de koelkast.
Variatie tip: vervang de citroen voor limoen.
- advertorial -
Geplaatst op 22 juli 2015 door bodyenfitshop