Alles over gezond eten rondom je zwangerschap

Zijn FitFood en een zwangerschap te combineren? Of wat als je zwanger wil worden of juist weer lekker in je vel wil komen na de geboorte van je kleine? Het is simpeler dan je misschien denkt!

FitFood en zwanger worden

Wil je zwanger worden, dan ben je met FitFood eten eigenlijk al heel goed bezig. Door de kiezen voor zo veel mogelijk puur en onbewerkt eten zorg je dat je alle belangrijke macro- en micronutriënten binnenkrijgt. Het effect hiervan op je vruchtbaarheid wordt naar onze ervaring vaak nog onderschat.

Probeer bij het kiezen van je voeding je foliumzuur inname iets te verhogen. Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, volkorenbrood, vlees en zuivel. Denk ook aan linzen, kikkererwten, broccoli, bietjes en asperges. Hoewel je veel van het benodigde foliumzuur uit natuurlijke voeding kunt halen, wordt voor vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn een verhoogde dosis aangeraden. Om ze binnen te krijgen, kun je een supplement overwegen. Neem het supplement echter als aanvulling en niet in plaats van bovengenoemde levensmiddelen.

FitFood tijdens je zwangerschap

Steeds vaker krijgen we vragen binnen of en hoe je FitFood kunt combineren met je zwangerschap. En ja! Hetzelfde als met zwanger worden geldt ook hier dat zo puur mogelijk eten, waarbij je de nadruk legt op voeden in plaats van vullen een gunstige uitwerking heeft op het verloop van je zwangerschap. Of, misschien nog wel meer, op het effect dat de zwangerschap heeft op jou ;-). Weet dat jouw lichaam de baby zal verkiezen boven zichzelf. M.a.w. krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen, dan haalt je lijf die uit jouw reserves om aan de baby te geven. Fitter en lekkerder je zwangerschap door, betekent dus goed zorgen voor jezelf.

Hoewel je het meeste gewoon kunt eten tijdens je zwangerschap, naast uiteraard het bekende (o.a.) rauwe vlees en vis kan het zijn dat je de eerste maanden door misselijkheid nergens trek in hebt. Probeer hiervan niet te panieken dat je zaken niet binnenkrijgt of dat het ‘niet perfect is’. Ontspanning is wellicht níg belangrijker voor je baby dan de exacte voeding.

Hoewel we normaliter adviseren om je eten zo smaakvol mogelijk te maken met kruiden en specerijen, kan in die misselijkheidsperiode juist het omgekeerde werken. Ga voor simpele aardappelen of rijst, groente en niet te veel kruiden om je vlees of ei. Ook kan het eten van wat kleinere porties en wat later in de ochtend helpen.

Veel trek in zoet? Kies voor wat extra ananas, watermeloen of banaan. Of maak wat zoete aardappelpuree met vanille-extract en kaneel, een chocomouse van avocado en cacao of bijvoorbeeld deze blauwe bessen muffin met even later een soep.

FitFood en borstvoeding

Net zoals gezond eten tijdens je zwangerschap belangrijk is, is dat ook erna zo. Maar tja… de baby is er en de nachten kort of vaak onderbroken. Dan is het heel makkelijk om andere keuzes te maken die minder gezond voor je zijn. Probeer echter ook dan te realiseren dat goed voor jezelf zorgen qua voeding belangrijk is voor jezelf én je baby.

Eet je voedingsrijke producten gedurende de dag, dan zullen ze bijdragen om je energiedip zo minimaal mogelijk te houden. Hoewel jouw voeding de kwaliteit van je borstvoeding niet direct zal beïnvloeden, haalt je lijf de ontbrekende nutriënten wel uit jouw voorraden. Des te belangrijk om jezelf goed te blijven voeden dus.

Waar kun je, naast wat je inmiddels over FitFood geleerd hebt nog extra op letten als je borstvoeding geeft:

  • Extra groenten voor o.a. calcium en ijzerinname
  • Houd je eiwit inname hoog (3 porties per dag) en kies voor kwalitatieve producten zoals grasgevoerd vlees, eieren en vette vis.
  • Breng je gezonde vet inname weer terug naar het niveau dat je had voor de zwangerschap, ongeveer 1 duimpje per maaltijd.
  • Blijf focussen op voldoende water (2 tot liefst 3 liter per dag).
  • Kies voor volkoren of glutenvrije producten.
  • Eet af en toe gefermeteerde producten. Denk aan zuurkool en Kefir.

Let op: caffeine, chocolade, bonen en producten die heel hoog in vezels zijn. Wees matig met knoflook, ui en groene groente zoals spinazie omdat je kleintje hier last van kan ondervinden. Het belangrijkste hierbij is eigenlijk gewoon goed kijken hoe je kindje reageert op wat jij eet. Is er een bepaalde dag dat ze echt niet lekker zijn? Ga eens na wat je de afgelopen 24-uur at. Lijkt een soort voeding verdacht? At je bijvoorbeeld veel gluten of zuivel? Of paprika, tomaat of aardappel? Elimineer dit dan een tijdje en kijk of de klachten afnemen of weggaan.

Bij het geven van borstvoeding kan het fijn zijn je maaltijden meer op de delen in kleinere maaltijden. Geef je borstvoeding, hou er dan rekening mee dat je ongeveer 500 kcal per dag extra verbruikt. 3 volwaardige maaltijden aangevuld met 2 kleinere snacks die voornamelijk bestaan uit eiwitten, groente en een klein beetje koolhydraten en vet zijn vaak al voldoende.

Klik hier voor het hele artikel.

Geplaatst op 08 juni 2017 door lovefitfood