De darmen zijn tegenwoordig vaak in het nieuws – ze zijn hip & happening! En niet zonder reden, want je darmen zijn ontzettend belangrijk bij het opnemen van voedingsstoffen, het immuunsysteem en zelfs je humeur. Darmen zijn de shit om het zo maar te zeggen. Maar het kan daar ook weleens misgaan en dan is er stront aan de knikker een probleem. Eén van die problemen is een lekkende darm. Het begrip heb je vast weleens gehoord, maar wat is het eigenlijk? Hoe weet je of je daar last van hebt, wat zijn de oorzaken en wat kun je er vervolgens aan doen?
Een lekkende darm betekent (gelukkig maar) niet dat er continue ontlasting naar buiten loopt – dat zou niet zo handig zijn. Nee, het probleem met een darm die lek is, zit hem vooral aan de binnenkant. Het betekent namelijk dat er niet volledig verteerde stukjes voeding én bacteriën in het lichaam kunnen komen. Die horen daar niet. De darmwand bestaat uit zogenaamde tight junctions – poortjes die open en dicht kunnen gaan om voedingsstoffen door te laten, een soort mini sluisdeuren. Op deze manier worden voedingsstoffen opgenomen in het lichaam. Zijn de sluisdeuren defect en gaan ze té ver open, dan komen er ook grotere deeltjes in het lichaam terecht en dat is waar het is gaat.
Want hoewel je natuurlijk braaf je groenten eet, kan je lichaam daar maar heel weinig mee wanneer dit niet wordt verteerd en afgebroken tot hele kleine stukjes. Stukjes die zo klein zijn dat ze op kunnen worden genomen door de darmwand heen, en die niet meer herkenbaar zijn als broccoli of pompoen. Of probiotica, de liters kokosyoghurt, kombucha en zelf gefermenteerde kimchi of zuurkool die je weg werkt zijn heel goed voor je darmen. Maar alleen als die bacteriën daadwerkelijk in je darm blijven en niet door de darmwand heen gaan.
Gebeurt dit wel, dan wordt allereerst het immuunsysteem geactiveerd. Er zijn tenslotte stoffen in je lijf die er niet zouden moeten zijn en daar moet tegen worden gevochten, zo is je immuunsysteem geprogrammeerd.
Zo kun je je voorstellen dat wanneer die sluisdeuren in je darm constant open staan, er heel veel in je lichaam terecht kan komen wat er niet hoort. En dat je immuunsysteem daar behoorlijk druk mee kan zijn. Dit voel je niet meteen – je krijgt bijvoorbeeld geen koorts, je begint niet spontaan te niezen en hoeft ook niet ziek onder de dekens te kruipen. Toch kan er wel sprake zijn van een chronische laaggradige ontsteking.
Hoewel je een lekkende darm dus niet zo makkelijk aan de buitenkant van je lichaam kunt zien, zijn er wel allerlei signalen die erop kunnen duiden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename (vooral rondom de buik) of vervelende klachten die maar niet over gaan. Denk daarbij ook aan:
Geplaatst op 10 oktober 2018 door eetpaleo