Alles over bottenbouillon

Bottenbouillon, ook wel vloeibaar goud genoemd binnen de Paleo community. De super voedzame drank die niet in je Paleo repertoire mag ontbreken. Of tenminste, dat heb je gehoord dus je drinkt regelmatig je bouillon. Zelfgemaakt van runderbotten in een slowcooker of instantpot, of ouderwets op het vuur. Maar hoe zit het nu echt? Waarom is bottenbouillon zo gezond en waarom zou je dit vaker willen drinken? Ik leg het je uit!

Wat is bottenbouillon?

Het zit natuurlijk al een beetje in de naam, maar bottenbouillon is bouillon getrokken van botten. Dat kan zijn van runderbotten, kippenbotten, kalkoen, schaap, noem het maar op. Je laat de botten, samen met andere smaakmakers (bijvoorbeeld prei, selderij, wortel, knoflook en ui) minstens 12 uur zachtjes stoven op een laag vuur. Tijdens dat proces worden er ontzettend veel voedingsstoffen onttrokken aan de botten, deze komen in de bouillon terecht. Hoe langer je de botten laat stoven, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.

Je kunt bottenbouillon maken in een slowcooker, in een InstantPot of op het vuur. Op mijn site vind je trouwens een handig recept daarvoor.

Waarom wordt dit van botten gemaakt?

Goede vraag! Je kunt natuurlijk ook bouillon maken van groenten of van vlees. Ik ken mensen die een kipfilet in water koken en het vocht dan ‘bouillon’ noemen, technisch gezien is dat misschien wel zo, maar de verschillen qua voedingswaarde zijn enorm. Vlees of groenten zijn simpelweg anders van samenstelling dan botten, waarbij botten de hoofdprijs winnen wat betreft hun rijkheid aan mineralen. Daarnaast vind je in bottenbouillon ook een flinke hoeveelheid essentiële aminozuren, waaronder collageen en glutamine.

Waarom is bottenbouillon zo gezond?

Hierboven vertelde ik het natuurlijk al een beetje, maar bottenbouillon is ongelofelijk rijk aan mineralen en aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in het lichaam, ze zijn in werkelijk iedere lichaamscel van groot belang.

Denk daarbij aan de opbouw en het onderhoud van je spiermassa en behoud van een soepele, stevige huid. Maar aminozuren spelen ook een grote rol in de darmwand (glutamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat de poortjes in je darmwand bij elkaar blijven, zodat er geen onverteerde voedseldeeltjes je lichaam in kunnen komen) en daarnaast zijn ze erg belangrijk bij het reguleren van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en zelfs je bloedsuikerspiegel.

Lees verder op EetPaleo.nl!

Geplaatst op 29 oktober 2017 door eetpaleo