Wat is AIP? De afkorting staat voor Auto-Immuun Protocol. De naam zegt het al, AIP is een ondersteunend eetpatroon bij een auto-immuunziekte. Het is eigenlijk een gespecialiseerde versie van Paleo, waarbij de nadruk op het herstel van het lichaam ligt.
Je vermijdt bepaalde voedingsmiddelen om je immuunsysteem zo min mogelijk te stimuleren, zodat je lichaam de benodigde rust krijgt om te herstellen. Tegelijkertijd kies je voor zeer voedzame voedingsmiddelen die je lichaam ondersteunen.
Het Auto-Immuun Protocol is bedacht door dr. Datis Kharrazian, een onderzoeker en arts gespecialiseerd in auto-immuunziekten. Het protocol is later aangevuld door Sarah Ballantyne van The Paleo Mom, blogger en medisch biofysicus. Het Auto-Immuun Protocol wordt vaak afgekort als ‘AIP’ of ‘AIP dieet’. Het bestaat uit een eliminatie- en provocatiedieet, met als doel de gezondheid te verbeteren en te ontdekken welke voedingsmiddelen (tijdelijk) moeten worden vermeden.
Voeding heeft in de basis twee bestanddelen in zich: gezondheidsbevorderende onderdelen zoals nutriënten en ongunstige onderdelen die bijvoorbeeld ontstekingsbevorderend zijn. Sommige voedingsmiddelen zijn overduidelijk gezond, zoals bijna alle groenten, orgaanvlees en zeevruchten. Andere voedingsmiddelen veroorzaken bij veel mensen overduidelijk problemen, zoals granen en sojaproducten. Deze voedingsmiddelen worden om deze reden dan ook vermeden bij Paleo.
Toch is er ook nog een heel grijs gebied van voedingsmiddelen die in geen van beide groepen vallen. Ze zijn niet exclusief gezond of ongezond. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en paprika’s (van de nachtschadefamilie), die enerzijds heel voedzaam zijn, maar ook antinutriënten bevatten die de darmwand kunnen aantasten. Ook eieren, noten en zaden vallen in deze categorie.
Geplaatst op 10 november 2018 door eetpaleo