
Kan alcohol zoveel kwaad als altijd wordt beweerd of valt het mee? En wanneer kun je het beste een drankje nemen? Af en toe alcohol in plaats van een eiwit-shake moet kunnen toch? Het zijn vragen waar iedere sporter mee zit.
Alcohol versus je lever
Alcohol tast bij overmatig gebruik je lever aan. Je lever speelt een belangrijke rol in ons metabolisme (een luxe woord voor stofwisseling). Dit is natuurlijk erg van belang voor het opbouwen van spiermassa. Een functie van de lever is het afbreken van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Wanneer de lever niet goed meer functioneert wordt het afbreken van oestrogeen beperkt. Als gevolg hiervan produceert het lichaam minder van het mannelijk hormoon testosteron, waardoor het opbouwen van spiermassa en het verlagen van je vetpercentage stagneert. Alcohol remt daarnaast de eiwit-synthese. Eiwit-synthese bevordert de conditie, kracht en massa van de spieren. Vanzelfsprekend is alcohol drinken niet iets wat je dagelijks moet doen. Je lever zal het gevecht tegen alcohol altijd verliezen wanneer het alcoholgebruik bovenmatig is.
Schadebeperking
Het meest ideale scenario is natuurlijk het compleet tegengaan van alcoholgebruik. Helaas is dit vaak een utopie. Verjaardagen en terrasjes zijn vaak niet hetzelfde zonder een alcoholische versnapering. Zolang het niet uit de hand loopt, kan dit geen kwaad volgens John Kiefer, de grondlegger van Carb Backloading (een populair voedingspatroon in de Verenigde Staten). Hij beweert dat fitness en alcohol beter te combineren zijn als je de koolhydraten uit alcohol op trainingsdagen drinkt. Daarnaast zou je deze koolhydraten moeten compenseren met de koolhydraten die je normaliter zou eten. Dit zou zowel moeten werken voor het opbouwen van spiermassa als voor het verlagen van het vetpercentage. Of dit zo is, is echter nooit bewezen.
Alcohol levert 7 kilocalorieën per gram. Je lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan en wil het zo snel mogelijk weer kwijtraken. Als je drinkt naast je voeding, verbrandt je lichaam dus als eerste de calorieën uit alcohol en daarna pas de calorieën uit de voeding. Gevolg hiervan is het welbekende bierbuikje. Een tip is om vette snacks en hapjes dus te laten staan tijdens het nuttigen van een drankje. Zorg ervoor dat, wanneer je de strijd verliest, je alcohol drinkt die zo puur mogelijk is bijvoorbeeld tequila of wodka. Deze bevatten weinig ongezonde, extra dik-makende toevoegingen.
Wist je dat..
Geplaatst op 21 augustus 2015 door bodyenfitshop